Magyar-szlovák szóváltás

Magyar-szlovák pengeváltások tarkították a visegrádi négyek kétnapos pöstyéni államfői találkozójának nyilvános eseményeit.

A grúz-orosz háborúról, az európai energetikai együttműködésről és az unió bővítéséről is tárgyaltak a V4-ek elnökei hét végi találkozójukon - jelentették be a résztvevők a szlovákiai fürdővárosban a megbeszéléseket lezáró sajtótájékoztatójukon. A visegrádi négyek elítélték a grúz-orosz konfliktus során alkalmazott erőszakot, miközben továbbra sem egységesek a kaukázusi háború okainak megítélésében. Sólyom László köztársasági elnök a maga részéről hangsúlyozta: az EU ne a négyek háta mögött alakítsa tárgyalási álláspontját, tehát érvényesüljenek majd a közép-európai országok szempontjai is.

A négyek a jelek szerint eltérő hangsúlyokkal állnak ki az európai energetikai együttműködés erősítéséért is, de valamenynyien úgy ítélik meg, hogy az energiabeszerzések diverzifikálását alapvetően gazdasági, nem pedig politikai kérdésként kell kezelni. Ivan Gasparovic szlovák elnök közös közép-európai energetikai projektjének ötletére Lech Kaczynski lengyel államfő azzal reagált, hogy a kaukázusi válság felülírta az elképzelést egy észak-déli gázvezetékről a közép-európai térségbe.

Sólyom László a közös sajtótájékoztatón név szerint bírálta Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt elnökét rendszeres és durva magyarellenes kijelentéseiért, és nehezményezte, hogy a pozsonyi kormány nem hajlandó elhatárolódni a "slotaizmusoktól". Gasparovic és Sólyom később Nyitrán meglátogatta a szlovákiai magyar pedagógusképzésben kiemelkedő szerepet játszó intézményt. Sólyom egyetértett Gasparoviccsal abban, hogy a szlovákiai magyarok lojalitással tartoznak a szlovák állam iránt, ám kollégájával vitatkozva hangsúlyozta, hogy az "államnak meg kell tanulnia magyarul ott, ahol magyarok élnek". Nemcsak a kórus és néptánccsoport fontos, hanem az is, hogy a kisebbség a hivatalokban is meg tudja értetni magát anyanyelvén - mutatott rá Sólyom László. Gasparovic jelenlétében "nem egyszerűnek" mondta a szlovákiai magyarság helyzetét, és érthetetlennek, hogy évek óta nincs előrelépés az Ipoly-hidak ügyében.

Pöstyénből jelenti
kiküldött munkatársunk

Hiába mosolyognak a felelős politikusok, s hiába veregetik vállon egymást, végső soron ők is és mások is érzik, hogy Magyarország és Szlovákia kapcsolatai a fagypontra jutottak - jelentette ki Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. Slota szerint a gondokat elsősorban a szlovákiai magyar politikusok okozzák, ám az úgynevezett szlovákiai magyar kisebbségi kártyával minden magyarországi párt is manipulál. Slota úgy látja: a Fidesz és a Jobbik egyaránt támogatja a neofasiszta Magyar Gárdát. "Mégiscsak abnormális, hogy az elnöki palota előtt neofasiszták sorakoznak fel, esküt tesznek valamiféle fegyveres, nem is tudom megnevezni, hogy mire" - jelentette ki a szlovák nacionalista párt elnöke. (Sz. J. P.)

Sólyom László és Ivan Gasparovic
Sólyom László és Ivan Gasparovic
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.