Rendkívüli állapot Bangkokban

Rendkívüli állapotot léptetett életbe tegnap Szamak Szundaravedzs thai miniszterelnök a fővárosban, Bangkokban miután a kormány lemondását követelő tüntetők ezrei immár egy hete körülzárva tartják a miniszterelnöki hivatalt.

Napokon át megbénították a turizmus szempontjából fontos vidéki repülőterek működését, holnaptól pedig a víz- és gázszolgáltatás leállításával fenyegető sztrájkot hirdettek meg. A rendkívüli intézkedés bevezetésére tegnap az is külön okot adott, hogy Bangkokban összecsaptak botokkal, parittyákkal felszerelkezett kormánypárti és ellenzéki tüntetők, állítólag lövés is eldörrent. A verekedés egy halálos áldozatot és 35 súlyos sebesültet követelt.

A televíziókban is beolvasott rendelet értelmében az ötfősnél nagyobb nyilvános gyűléseket feloszlatják. A rendkívüli állapot keretében a katonaság is bevethető rendfenntartó feladatokra. Ám Anupong Paochinda hadseregparancsnok sajtóértekezleten közölte, hogy a katonaság nem fog erőszakot alkalmazni, nem kívánja magát elkötelezni egyik oldal mellett sem.

Tegnap egyébként bejelentették, hogy több száz bangkoki állami és magániskolában szüneteltetik a tanítást. Ugyanakkor számos ország figyelmeztette állampolgárait, hogy a thaiföldi fejlemények miatt halasszák el utazásaikat, s mindenképpen kerüljék el a tüntetések helyszíneit. Szállodák és légitársaságok máris panaszkodnak utazások lemondása miatt.

Az ellenzék május óta próbálja megnehezíteni, egy hete pedig már erőszakos akciókkal lehetetlenné tenni a Szamak-kormány működését. A főleg jobboldali üzletemberek, fővárosi értelmiségiek vezette Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) nevű párt szervezi a megmozdulásokat. A PAD hasonló akciói járultak hozzá 2006-ban a milliomos Thakszin Sinavatra kormányfő elleni katonai hatalomátvételhez, amellyel annak idején "a politika felett álló" IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) király is egyetértett. A korrupciós vádak miatt külföldi száműzetést választó Thakszin támogatói azonban új pártot alakítva győztek a múlt év végi választásokon. Az ellenzék fő vádja a fél éve beiktatott Szamak-kormány ellen éppen az, hogy a megbuktatott miniszterelnök bábja. A kormányfő viszont a demokrácia védelmére hivatkozik. A monarchista beállítottságú PAD ugyanis nem titkoltan azt tervezi, hogy a politikai rendszer korruptságára hivatkozva korlátozza a demokráciát: a törvényhozás képviselőinek csak egyharmadát választanák, a többi tagját kijelölnék. (A szenátorok egy része a jelenlegi rendszerben is kinevezett.)

A hadsereg mostani "semlegessége" nem kedvez Szamak kormányfőnek, aki vasárnap hiába próbált parlamenti ülésen megoldást találni a válságra. A kabinet helyzete azért is inog, mert a Thakszint megdöntő katonai irányításkor felállított választási bizottság tegnap a kormányzó párt, a Népi Erő feloszlatását kezdeményezte egy decemberi választási csalásra hivatkozva a legfelső bíróságnál. A választási bizottság ugyanúgy betiltatná öt évre a pártot, s ezzel eltiltaná a politikai tevékenységtől annak vezetőit, köztük a jelenlegi kormányfőt, miként tette korábban Thakszinnal, akinek elsősorban vidéken változatlan a támogatottsága.

Kormánypárti tüntető ül a rendőrsorfal előtt
Kormánypárti tüntető ül a rendőrsorfal előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.