Der Standard:nincs utánpótlás az MSZP-ben

A neoliberális szocialista Gyurcsány Ferenc korszakának valószínűsíthető lezárulásával Magyarország bizonytalan jövő elé néz - állapítja meg a mai Der Standard kommentárja.

A cikkíró Kathrin Lauer nem tudja a választ a kérdésre, vajon előbb egy ideológiamentes szakértői kormány alakul-e, vagy inkább rögtön előre hozott választást tartanak, azt viszont biztosnak veszi, hogy Orbán Viktor volt kormányfő vezetésével a jobboldali-nemzeti Fidesz nyeri a következő voksolást. Továbbra sem világos, milyen politikát követ majd Orbán - írja a liberális osztrák lap: ennek megfejtéséhez a színtiszta populizmust nemzeti jelszavakkal elegyítő üzenetei túl zavarosak. Megoldást a rossz állapotban lévő a rossz állami pénzügyek rendbetételére nem javasolt, és reformokat sem lehet várni tőle.

A Gyurcsányt mindeddig a hatalom megőrzésére felhasználó szocialistáknál most egyre élesebben mutatkozik meg, hogy a párt több mint egy évtizede stagnál. A cikkíró szavai szerint manapság senki nem tudna reményteli jelöltet megnevezni Gyurcsány utódjául. Amióta Horn Gyula, a fordulat legendás külügyminisztere, az 1994-1998 közötti időszak reformkormányfője gyakorlatilag távozott, az MSZP-ben nem volt nemzedékváltás, nem adták át a felelősséget a fiatalabbaknak.

Már 2002-ben is ugyanez a jelenség körvonalazódott, véli Lauer, aki az általa színtelennek minősített Medgyessy Péter jelölését a káderhiányra visszavezethető szükségmegoldásnak tartja, s ugyanezt vonatkoztatja Gyurcsányra. Benne volt annyi dinamizmus, hogy megnyerje a választásokat. A szocialisták ennél többet nem is akartak tőle. Programja mellékes volt a számukra. Ezért is bukik el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.