Cheney bizalmat erősít

Hétfőn még a republikánus konvención kellett volna felszólalnia, ám a Gusztáv hurrikán miatt lefújták beszédét.

Kedden viszont már a kaukázusi térségbe vette az irányt Dick Cheney, az Egyesült Államok alelnöke. Bakuban, Tbilisziben tárgyal, majd innen továbbutazva Kijevben Amerika-barát országok vezetőivel találkozik. Bár az utat még jóval a grúz-orosz válság kirobbanása előtt tervezni kezdték, a háború adja igazi aktualitását. Cheney "indokolatlan támadásnak" nevezte az orosz inváziót.

- A fő szempont ugyanaz lesz a három fővárosban: világos és egyszerű üzenet, miszerint az Egyesült Államoknak mély és maradandó érdeke fűződik a világ ezen részének jólétéhez és biztonságához - nyilatkozta John Hannah, Cheney nemzetbiztonsági tanácsadója. Mark Parris, az USA volt ankarai nagykövete, jelenleg a washingtoni Brookings Intézet munkatársa pedig a Bloombergnek azt mondta: "Cheney küldetése, hogy ťerősítse ezen országok vezetőinek a gerincétŤ. Tudni akarják, mik az Egyesült Államok tervei, mire számíthatnak, és meg akarnak győződni arról, hogy Oroszország nem terpeszkedhet el még jobban a térségben."

A másik szál az alelnöki vizitben energiapolitikai. - Cheney tudatában van az energia fontosságával, és az út legalább annyira szól a kelet-nyugati szállítási folyosókról, mint a katonai fenyegetésről - fogalmazott Ariel Cohen, a Heritage Alapítvány Oroszország-szakértője. A világ nyersolajforgalmának 1,5 százaléka, napi 850 ezer hordó folyik át az oroszokat elkerülő Baku-Tbiliszi-Ceyhan vezetéken. Mikhail Szaakasvili grúz, illetve Viktor Juscsenko ukrán államfővel tárgyalva a hivatalából januárban távozó Cheney várhatóan a két exszovjet tagköztársaság NATO-törekvéseit is támogatja majd. Az áprilisi atlanti csúcson még mindketten csak biztató szavakat könyvelhettek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.