Tbiliszi több támogatást vár

- Nem maradnak békefenntartóink örökké a Dél-Oszétiával és Abháziával határos biztonsági zónában - jelentette ki kedden az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov szavait, hogy Oroszország hozzájárulna nemzetközi rendőri erők megjelenéséhez is, Grúziában porhintésként értékelik.

- Száz megfigyelő semmit sem old meg, ráadásul a katonai erők továbbra is orosz irányítás alatt maradnának - mondta lapunknak Koba Liklikadze. A Szabad Európa Rádió grúziai adásának főszerkesztője szerint Moszkva ezzel csak a konstruktivitás látszatát akarja kelteni Nyugaton, anélkül, hogy katonai erőit visszavonná a Dél-Oszétiában megindított grúz hadműveletek és az orosz katonai beavatkozás előtti vonalakra. Ez a hatpontos rendezési egyezmény előírása, amelyet Szaakasvili grúz és Medvegyev orosz elnök is aláírt.

- Ahalgoriba tegnap újabb orosz erők vonultak be, megmaradtak a szabálytalan orosz katonai ellenőrző pontok Zugdidiben és Potiban is - mondta Liklikadze. (A területek kívül esnek a hivatalosan Grúziához tartozó, de rendezetlen státuszú és Moszkva által augusztusban elismert Dél-Oszétián és Abházián.)

Az EU Grúzia kérdését tárgyaló, hétfői rendkívüli ülésével kapcsolatban az újságíró elmondta: a grúz társadalom egyértelműbb kiállást várt Tbiliszi mellett. - Nincs szó sem Grúzia okkupációjáról, sem az orosz békefenntartók teljes felváltásáról. Az EU egyet előre lépett és kettőt hátra - vélte Liklikadze. Új kihívások előtt áll az ország, amihez új erőkre lehet szükség. A grúz politikai hatalom sorsa azonban nem kizárólag az országon belül dől el - mondta, utalva Szaakasvili amerikai támogatására.

Hivatalosan is megszakadtak kedden Grúzia és Oroszország diplomáciai kapcsolatai, amelyek megszüntetését Tbiliszi a napokban jelentette be. Erről a grúz külügyminisztérium szerint jegyzékben tájékoztatták az orosz nagykövetséget. Grúzia a konzuli kapcsolatokat továbbra is fenntartja Oroszországgal. (MTI)

Ingusföldön nő a feszültség

Rendőrség kergette szét Ingusföldön a tüntetőket kedd reggel, akik a zavaros körülmények között lelőtt ellenzéki Mogamed Jevlojev temetése után hirdettek demonstrációt - tudatta lapunkkal a Memorial jogvédő szervezet ingusföldi képviselete.

- A hétfői temetésen legkevesebb ötszáz ember jelent meg. A kivonuló rendőrség hajnalig nem avatkozott be, csak miután alig száz főre csökkent a résztvevők száma - mondta Timur Akijev. A jogvédő szerint az egyébként is feszült, Csecsenfölddel határos észak-kaukázusi köztársaságban nagyban függ a helyzet attól, hogy mennyire lesz objektív az ellenzéki Ingushetiya.ru hírportál tulajdonosa halálának körülményeit vizsgáló nyomozás. (Hivatalosan Jevlojevet tanúként szállította be a rendőrség a magaszi repülőtérről, és útközben dulakodás alakult ki, amelynek során egy véletlenül elsült fegyver végzett a férfival.)

- Ha már bosszú, akkor "kézenfekvőbb" lett volna Mogamed Hazbijev halála, hiszen ő még aktívabban lépett fel Zjazikovval szemben, és aláírásokat is gyűjtött, hogy elődjét, Ruszlan Ausevet hívják viszsza az elnöki posztra - mondta a jogvédő, megjegyezve, hogy noha nagy az elégedetlenség a Kreml támogatását élvező Zjazikovval szemben, a viszonylag kis létszámú tüntetés azt mutatja, hogy az ellenzék egyelőre nem veszélyezteti hatalmát.

Az ingusokban különösen az keltett ellenérzést, hogy az orosz vezetés már a grúz hadműveletek kezdetekor az oszétok elleni népirtásról beszélt, miközben Ingusföld a mai napig sikertelenül próbálja elérni, hogy Moszkva hasonlóan ítélje el az ingusok ellen 1990-ben indított észak-oszét támadást, amelynek során 60 ezer ingus menekült el az akkor elfoglalt területekről. (Ny. G.)

Ingyenkenyeret osztanak Chinvaliban Dél-Oszétia székvárosában
Ingyenkenyeret osztanak Chinvaliban Dél-Oszétia székvárosában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.