Távirati stílusban

Moszkva vonuljon ki
a Dnyeszteren túlról

A Moldovai Köztársaság Dnyeszteren túli szeparatista területének katonai kiürítésére szólította fel Oroszországot Mirek Topolánek Prágában, miután találkozott Zinaida Greceanii moldovai miniszterelnök asszonnyal. A cseh kormányfő szerint az Európai Unió attól tart, hogy a Dnyeszteren túli területen megismétlődhet az, ami Dél-Oszétiában és Abháziában történt. (MTI-CTK)

Újra támad az al-Kaida Algériában

Augusztusban 125 halálos áldozatot követelt Algériában a politikai erőszak, amelynek hátterében az iszlám Maghrebért harcoló al-Kaida szervezet áll. Ez utóbbi vállalt felelősséget öt autóbombás merényletért, rendőrposztok elleni támadásokért. (Reuters)

Nem kap szabad utat Morales alkotmánya

Felfüggesztette a bolíviai választási bizottság az új alkotmányról az Evo Morales államfő (képünkön) által december 7-re kiírt népszavazás megtartását. A döntés szerint a parlament joga a referendum időpontjának kitűzése. Az indián származású baloldali elnök az új alkotmánnyal a többségi őshonos lakosság jogait kívánta rögzíteni, ám terve most kétségessé vált. A törvényhozás felsőházában ugyanis az ellenzék van többségben, amely ellenzi új alkotmányt. A választási bizottság határozata Moralest Iránban érte, ahol a két ország közötti gáz- és olajipari együttműködésről írt alá megállapodást. (MTI)

Koszovói diplomaták tíz országba

Fatmir Sejdiu koszovói elnök kedden kinevezte az új állam első tíz diplomáciai ügyvivőjét, akik később nagyköveti posztot fognak betölteni az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Belgiumban, Olaszországban, Svájcban, Ausztriában, Törökországban és Albániában. Koszovó február 17-én kiáltotta ki egyoldalúan Szerbiától való elszakadását, amelyet azóta 46 ország, köztük az Európai Unió tagállamainak több mint kétharmada elismert. (MTI-AFP)

Hegyi: Diszkriminálnak az osztrákok

Magyarok elleni osztrák diszkriminációról ejtett szót Hegyi Gyula (MSZP). Az európai parlamenti képviselő tegnap az EP plenáris ülésén kifogásolta a magyarok elleni ausztriai diszkriminációt. Így a schengeni rendszer megsértésének nevezte, hogy osztrák rendőrök időnként útlevelet követelnek a beutazó magyaroktól, és ennek hiányában büntetéseket szabnak ki. Megemlítette azt is, hogy több, Magyarországról átvezető utat lezártak az osztrák hatóságok. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.