Obstruál a szerb ellenzék

Szerbia helyreállítja viszonyát hazánkkal, de továbbra is neheztel Koszovó miatt.

Száradjon ki a magja, a nap melege sohase érje! - így átkozta el a belgrádi parlamentben Borisz Tadics államfőt a szerb radikális párt (SRS) egyik, szavakban is szélsőséges képviselője. Natasa Jovanovics szerint az elnök Szerbia legnagyobb árulója, így eléri majd Isten büntetése. Az is kiderült, hogy a képviselőnő számára az igazi hősök: Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök és Vojiszlav Seselj radikális pártvezér. Mindketten Hágában raboskodnak feltételezett háborús bűnösökként.

A szerb házelnök csak a legdurvább mondatok után vette el a szót Jovanovicstól. A parlament tagjai azonban nem nyugodhattak meg, mert egy másik radikális képviselőnő, Vijerica Redeta ott folytatta, ahol a kollégája abbahagyta. Az éles kirohanások mutatják a szélsőségesen nacionalista szerb ellenzék mennyire frusztrált. A májusi parlamenti választáson váratlanul csak második helyet szereztek, de még így is elérhető közelségbe került számukra a kormányfői poszt. A néhai Milosevics szocialistái azonban hátat fordítottak egykori szövetségeseiknek, és a főellenségnek tartott demokratákkal kötöttek koalíciót.

A radikálisok az egyetlen megmaradt lehetőségükkel élnek: ellehetetlenítik a belgrádi parlament munkáját. Július óta tart az obstrukció. Az ellenzéki képviselők órákon keresztül olvasnak fel a törvényhozás működési szabályzatából. A napirend szerint több fontos nemzetközi szerződésről kellene szavazniuk, így az unió előszobájának tekinthető stabilizációs és társulási egyezmény ratifikálásáról, valamint az Oroszországgal megkötött gázüzletről.

Ilyen körülmények között került sor tegnap Göncz Kinga belgrádi látogatására. A magyar külügyminiszter az első olyan külföldi vendég volt Koszovó elszakadása óta Szerbiában, amelynek országa elismerte az új államot. Vuk Jeremics szerb külügyminiszter a nacionalisták megnyugtatására meg is fedte Magyarországot; szerinte bármennyire is igyekeznek a magyar diplomácia vezetőjével javítani a két ország kapcsolatán, az nem lehet olyan, mint a budapesti döntés előtt.

- Fontos, hogy volt elég időnk, minden kérdést kibeszélni - mondta telefonon a Népszabadságnak Göncz Kinga. Jeremics elmondta, hogyan szeretné országa megtámadni Koszovó függetlenségét a Nemzetközi Bíróság előtt. Nagyon méltányoljuk, hogy Belgrád a tiltakozásnak ezen békés útját választotta - hangsúlyozta Göncz. Komoly gesztusok jellemezték a találkozót - összegzett a magyar külügyminiszter. A szerb fél két CD-vel lepte meg vendégét, amelyen Nagy Imre a jugoszláv nagykövetségre menekített dokumentumai találhatók. Mirko Cvetkovics szerb kormányfő pedig megerősítette, hogy a kétoldalú tárgyalások rendje alapján Belgrádba várják Gyurcsány Ferencet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.