Langyosra sikerült az Obama-Putyin-találkozó

Kerülte a nyilvános vitát Obama és Putyin a mexikói G20 idején zárt ajtók mögött tartott kétoldalú találkozójuk után. Kiadott közleményük általánosságban az orosz–amerikai együttműködés fontosságáról szól. A Kongresszus külügyi bizottsága elé ma kerülő törvénytervezet azonban felszínre hozhatja az ellentéteket.

Amilyen nehezen jött létre Barack Obama és Vlagyimir Putyin találkozója, olyan langyosra sikeredett az amerikai és az orosz elnök tárgyalása utáni sajtótájékoztató és a kiadott közös közlemény. A G20 mexikói konferenciája idején tartott kétoldalú megbeszélés után a felek kijelentették, hogy megvitatták a fennálló kérdéseket, és dolgoznak azok rendezésén. A témák nem újak: Szíria, az Európába tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer és a Világkereskedelmi Szervezet (WTO), amelybe 17 év tárgyalás után július 1-jén lép be Oroszország.

Nem került azonban elő nyilvánosan Szergej Magnyitszkij neve, noha a sajtó arra számított, hogy az előzetes letartóztatásban egyévnyi fogság után Moszkvában 2009-ben elhunyt adószakértő ügye kiemelt szerepet kap a megbeszélésen, miután a washingtoni Kongresszus John Kerry által vezetett külügyi bizottságában napirenden van egy ezzel kapcsolatos törvénytervezet elfogadása. Eszerint az a 60 orosz hivatalnok – belügyminisztériumi tisztviselő, büntetés-végrehajtásért felelős vezető, adóhatósági képviselő, orvos –, aki Washington szerint felelős lehet a 37 éves könyvelő haláláért, nem léphet az Egyesült Államok területére, az országban lévő számláikat pedig zárolhatják, és ez vonatkozna a listán lévők rokonaira is.

Magnyitszkij tragikus esete jól rámutatott az orosz igazságszolgáltatás esetlegességére, és még inkább a korrupció méreteire. A Firestone Duncan brit tanácsadó cég munkatársaként Magnyitszkij kezelte a Hermitage Capital Management brit befektetési társaság auditálását. A cég orosz érdekeltségeivel szemben adócsalás vádjával eljárás indult, Magnyitszkij azonban azt állította, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy a cégek korábban lefoglalt papírjaival és pecsétjeivel éltek vissza a rendőrséggel kapcsolatban álló személyek, akik ilyen módon 2004 és 2007 között 5,4 milliárd rubel – akkoriban mintegy 200 millió dollár – költségvetési pénzt szereztek meg. (Az érintett időszakban a Szövetségi Adóhatóság (FNSZ) vezetője Anatolij Szergyukov volt, aki jelenleg védelmi miniszter, és Viktor Zubkov korábbi kormányfő veje.) 

Magnyitszkij vádjainak elhangzása után az rendőrség őrizetbe vette a férfit, aki egyéves fogsága után, a letartóztatás idején szerzett betegségben, az orvosi segítség elmaradása miatt elhunyt. Halála után a Novaja Gazeta több cikket közölt, amelyek konkrét példákkal rámutattak, hogy a Magnyitszkij által felvázolt séma nem csak a Hermitage Capital Management érdekeltségeivel szemben működött. A lap szerint a rendőrség által lefoglalt más cégek papírjaival visszaélve 2009–2010 folyamán további 11 milliárd rubelt – egy rubel kb 7,5 forint – síboltak el állami hivatalnokok.

Washingtonban már hosszabb ideje beszélnek a Magnyitszkij ügyében érintettekkel szembeni szankciókról, ám egyelőre ennek elfogadása elmaradt, részben orosz érdekeltségekkel rendelkező amerikai cégek nyomására. A vállalatok ugyanis attól tartanak, hogy válaszul az orosz fél megnehezítheti oroszországi működésüket.

Ezt kedden egyértelműen jelezte az orosz elnök szóvivője is. – Mind Washingtonban, mind Moszkvában világosan látják, hogy ezt válaszlépés követné – kommentálta Dmitrij Peszkov a "Magnyitszkij-lista" esetleges kongresszusi jóváhagyását.

Moszkvában különösen az kelt megütközést, hogy a "Magnyitszkij-lista" elfogadását Washingtonban mind gyakrabban kötik össze az amerikai kereskedelmi törvény 1974-es, benyújtói nyomán Jackson–Vanik néven ismert kiegészítésének eltörlésével. A kiegészítés az emberi jogokat megsértő országokkal – elsősorban a Szovjetunióval – szemben támasztott korlátozásokat az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelemben. Bár húsz éve ígéri Washington a kiegészítés eltörlését, mindeddig csupán évente meghosszabbította az arra érvényes moratóriumot.

– Nem logikus a két kérdés egy szintre való helyezése – mondta Peszkov, Obama és Putyin találkozója után. Korábban már az orosz felsőház jelezte, hogy arra az esetre, ha Washington életbe léptetné a Magnyitszkij-listát, vagy ha ennek elmaradására hivatkozva érvényben tartaná a Jackson–Vanik-kiegészítést, akkor Oroszországnak "szimmetrikus és aszimmetrikus válaszlépést kellene érvényesítenie".

Valójában az Obama-adminisztráció számára is kellemetlenséget okoz, hogy a Kongresszus mind gyakrabban köti össze a Magnyitszkij-lista életbelépését a Jackson–Vanik-kiegészítés eltörlésével. Minden bizonnyal ezért sem hozta szóba Obama az orosz kollégájával folytatott találkozó után az ügyet. Az újraválasztására készülő amerikai elnök és a májusban már elnöki székébe visszatért Putyin így csupán arra helyezték a hangsúlyt, hogy mindketten dolgoznak a vitás kérdések elhárításán Szíria és az amerikai rakétavédelmi rendszer kapcsán. Annyira, hogy kölcsönösen meghívták egymást hivatalos látogatásra is, noha korábban mindketten egyéb elfoglaltságaikra hivatkozva kerülték a személyes találkozót.

Putyin és Obama a mexikói találkozón. Elodázták a vitát.
U.S. President Barack Obama (R) meets with Russia's President Vladimir Putin in Los Cabos, Mexico, June 18, 2012. The leaders are in Los Cabos to attend the G20 summit. REUTERS/Jason Reed
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.