Lángol Putyin tűzpróbája

Félszáz halálos áldozatot követeltek az erdőtüzek Oroszország európai részén. A lángok tizenhét régióban pusztítanak, a folytatódó aszály és a hetek óta tartó hőség nem enyhül – péntekre 40-42 fokos forróság várható. A katasztrófa közepette a kormányfő és az elnök rivalizál egymással.

A fővárost szerdára ismét ellepte a fellobbanó erdő- és tőzegtüzekből eredő füst, a belvárosban 300 méter alá csökkent a látótávolság a szmog miatt, amely még a metróban is érezhető. A tűz magas rangú katonák elbocsátásához is vezetett szerdán, miután Moszkva megyében leégett a haditengerészet (VMF) egyik bázisa. Az országos tűzvész egyre inkább a Putyin–Medvegyev-tandem tűzpróbájává vált, amely során az államfő és a kormányfő mintha rivalizálna is egymással.

Az elbocsátásokról Dmitrij Medvegyev rendelkezett, miután szerdán a Szocsiban lévő nyári rezidenciájából a fővárosba utazott, hogy rendkívüli ülést tartson a Nemzetbiztonsági Tanáccsal. Az államfő megrovásban részesítette Vlagyimir Viszockij haditengerészeti főparancsnokot, és leváltotta a egyik beosztottját.
A kolomnai bázison meg nem erősített hírek szerint 20 milliárd rubel (1 rubel = 7,5 forint) értékben repülőgépek semmisültek meg. A VMF ezt tagadja, ám a leváltások valóban nagy károkra utalnak. – Ha még valami leég, mindenki felelni fog – jelentette ki Medvegyev. Fenyegetését Anatolij Szergyukov védelmi miniszternek is címezte, aki lába alatt már a szarovi Nukleáris Kutatóközpont miatt is éghetett volna a talaj, ám a kísérleti fizika állami intézetéhez közel érő lángokat a kétezer tűzoltónak szerdára sikerült megállítania.

Medvegyev határozottságot mutató fellépése változást jelent az eddigi szereposztásban. Az eddig kevésbé aktív állmfő helyett inkább Vlagyimir Putyin volt az előtérben, aki kormányfői körútján több érintett települést is meglátogatott. A tűztől leginkább sújtott, Volga menti Nyizsnyij Novgorod központú megyében – ahol húsz ember halt meg a Borkovka falut elérő tűzben – a kormányfő kamerák előtt kártértési pénzek kiutalásáról és hivatalnoki felelősségre vonásokról intézkedett. Szerdán a lángoló Voronyezs megyébe repült, ahol a felperzselt földön szemlét tartott, és kötetlenül beszélgetett a tűzoltókkal.

Az érdeklődésen túl Putyin itt is figyelmeztette a helyi hivatalnokokat, hogy intézkedéseik hatékonyságát ki fogják vizsgálni a kormányfő által küldött bizottságok. Putyin kritikusai szerint éppen az ő elnöksége alatt életbe léptetett új erdőgazdálkodási kódex, és a 2006-ban megszüntetett állami erdővédelmi intézet hiánya is hozzájárult a károk idei mértékéhez.

Putyin aktivitásával a politológusok közötti vita is fellángolt. Fellépéséből az orosz sajtó a már a 2012-es elnökválasztási terveire próbál következtetni, szinte választási kampányként értékelve a miniszterelnök „háztűznéző” útjait. Választási részvételét sem ő, sem az általa hatalomra segített Medvegyev nem zárta ki.

Putyin találkozója voronyezsi tűzoltókkal. Változó szereposztás?
Russian Prime Minister Vladimir Putin (C) meets with firefighters as he visits a site of recent wildfire near the city of Voronezh, August 4, 2010. A heatwave has engulfed central parts of European Russia since mid June, pushing temperatures to the highest levels since records began and sparking forest fires that have killed at least 48 people. REUTERS/Ria Novosti/Pool/Alexei Nikolsky (RUSSIA - Tags: POLITICS DISASTER)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.