Lángokban áll az ősi bazár Aleppóban

Az ősrégi bazár több száz üzlete lángokban áll Aleppóban. Az aktivisták szerint az orvlövészek miatt nagyon nehéz megközelíteni a helyszínt, ráadásul a vízvezetékeket is elzárták. A lázadók és a kormánypárti erők harcai a világörökséget veszélyeztetik.

Az aktivista csoportok szerint a felkelésből polgárháborúba fordult összecsapásoknak eddig harmincezer áldozatuk van. Az emberi veszteségen túl a harcok az UNESCO világörökségi listáján szereplő helyszínekben is visszafordíthatatlan károkat okoznak.

A lázadók nemrég bejelentették, újabb offenzívát indítanak Aleppóért, de eddig úgy tűnik, egyik fél sem ért el jelentős előrehaladást. A város fölött fekete füstöt látni, az aktivisták szerint az óvárosban egy pénteki bombázás okozta a tüzet, és mostanra már akár ezer üzlet is elpusztulhatott. A kormánypárti orvlövészek miatt állítólag nagyon nehéz megközelíteni a kőboltozatairól és faragott fa homlokzatairól híres középkori piacot, ami egykor rengeteg turistát vonzott Aleppóba. Állítólag a szír hatóságok elzárták a vízvezetékeket, így nagyon nehéz megakadályozni a tűz terjedését.

A két és fél millió lakosú Aleppo óvárosa szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A szervezet szerint a hat szíriai világörökségi helyszín közül legalább ötben már okoztak károkat a harcok.

Szombat este több katonai bázisnál is összecsaptak a kormánykatonák és a lázadók, utóbbiaknak állítólag sikerült kiverniük a biztonsági erőket a neirabi katonai légibázisról. Állítólag harcolnak egymással Bab Antakyánál, az óvárosba vezető kőkapunál is. A felkelők szerint már a kezükben van a régi kereskedelmi útvonalon lévő kapu, az aktivisták szerint igazából egyik fél sem tudott felülkerekedni.

Damaszkuszból is újabb harcokat jelentettek, és ismét felkerült a netre egy videó egy állítólagos csoportos kivégzésről. A damaszkuszi lakosok szerint a kormányerők rendszeresen hajtanak végre tömeges kivégzéseket. A kormány nemcsak az utcákon, hanem mobiltelefonon keresztül is próbálja meggyőzni a lakosokat, hogy ne támogassák a lázadókat. Nemrég a hadsereg fenyegető üzenetet küldött szét minden szír mobilra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.