Lángokban áll Tripoli legnagyobb üzemanyagraktára

Líbia nemzetközi segítséget kér egy üzemanyagraktárban kitört tűz megfékezésében. A tripoli épületet egy rakéta találta el a milíciák közti heves harcok során.
A megfékezhetetlennek tűnő lángok „humanitárius és környezeti katasztrófát okozhatnak" – idézi a kormány által kiadott közlemény szavait a BBC, amely szerint a főváros legnagyobb üzemanyagraktárában mintegy 6,6 millió liter üzemanyagot tárolnak.

A miniszterelnöki iroda szerint elővigyázatosságból adták ki a közleményt. A raktár 3-5km-es körzetében élő embereket evakuálták, ugyanis félő, hogy hamarosan robbanások rázzák meg a térséget. A kormány kérte a harcoló milíciákat, hogy kössenek ideiglenes tűzszünetet, hogy a tűzoltók zavartalanul végezhessék a dolgukat.

A fővárosi repülőtérért folyó milíciák közti harcokban a múlt héten legalább 97 ember vesztette életét, de az összecsapások Bengáziban is fokozódtak, ott 38 halálos áldozatról adtak hírt. A harc a fővárosi repülőtér irányításáért egy nagyszabású, hellyel-közzel már az egész országban zajló konfliktus része a Kalifa Haftar tábornok vezette nacionalista erők és az iszlamisták között.

Haftart eredetileg a kormány küldte Bengáziba az iszlamisták ellen, később azonban a tábornok iszlamistának bélyegezte magát a központi vezetést is, és a tripoli parlament megtámadására utasította az egységeit, miután szóltak neki, hogy hagyjon fel a bengázi hadműveletekkel.

Líbiában három éve többé-kevésbé anarchia van. A milíciák kezén rengeteg a fegyver, a Kadhafi bukása óta is az árnyékukban élő mindenkori tripoli kormány pedig nemcsak ahhoz gyenge, hogy bevesse ellenük a hadsereget, hanem ahhoz is, hogy megszólaljon az ügyben.

A fővárosban, Tripoliban folyó harcok miatt az Egyesült Államok szombaton evakuálta a líbiai nagykövetségét, de Németország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és az USA is felszólította állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.