Lángba borították Kína vietnami gyárait

A vészhelyzetekre alkalmazott forgatókönyv szerint jár el Kína a külföldi, köztük kínai vállalatok elleni vietnami támadásra reagálva - jelentette be Hua Csun-jing, a külügyminisztérium szóvivője.

Vietnami jelentések szerint az ország déli részén fekvő ipari parkban, a Vietnam Singapore Industrial Parkban (VSIP) a felvonult több ezer tüntető vállalati épületeket gyújtott fel és rongált meg.

Hua a ma tartott sajtótájékoztatóján provokátornak nevezte Vietnamot, és aggodalmának adott hangot a történtek miatt. Elmondása szerint Peking diplomáciai úton tiltakozott Hanoinál, azonnal intézkedett a kínai állampolgárok és tulajdon védelméről. a vészhelyzet kezelésére lépéseket tett. Hogy milyeneket, azt nem árulta el.

A kínaiaknak egy egymilliárd dollárt érő olajfúró toronnyal sikerült kivívniuk a vietnami tüntetők haragját. Ez mindössze a futballpálya nagyságú torony a Dél-kínai tengeren fekszik, mindössze 210 kilométerre Vietnam partjaitól, egy olyan területen, amelynek Hanoi szerint a nemzetközi törvények alapján különleges gazdasági övezetnek kellene lennie.

Volt munkás, aki szerette volna megállítani a feldühödött tüntetőket
Volt munkás, aki szerette volna megállítani a feldühödött tüntetőket
CDVN / Reuters

A kínai érdekeltségeket érő támadás miatt a vietnami hatóságok ötszáz tüntetőt letartóztattak. Hétfőn a Binh Duonghoz tartozó Thuan An városban lévő VSIP kerítését ledöntve munkások ezrei vietnami zászlókat lobogtatva és Kína-ellenes feliratokat hordozva törtek-zúztak, illetve fosztogattak. Több tajvani, hongkongi, japán és dél-koreai gyár azonnal szabad napot adott munkásainak, s az irodaépületekre kitűzték a vietnami zászlót, így próbálták lecsendesíteni a demonstrálókat.

Vasárnap egyébként Hanoiban és Ho Si Minh városban is már volt több ezres Kína-ellenes felvonulás, amit a jelek szerint a hatóságok láthatóan nem akartak megakadályozni.

Mindeközben Kína és a Fülöp-szigetek viszonya is újra elmérgesedett. A fülöp-szigeteki partoknál tíz napja feltartóztattak egy kínai halászhajót, s utóbb kilenc tengerészét elítélték, mert tengeri teknősöket halásztak, ami védett állatnak számít,s tilos halászatuk a manilai törvények értelmében.

Kína erélyes hangvételű közleményben követelte a halászok elengedését. Olajat öntött a tűzre a szerdai manilai tiltakozás is, amely szerint Kína az elmúlt hetekben földet és építőanyagokat hordott a Johnson South(kínaiul Csikua)-zátonyhoz, vélhetően azzal a céllal, hogy ott leszállópályát építsen.

A Spratly-szigetekhez tartozó zátony kínai ellenőrzés alatt áll. Ugyanakkor a szigetekre a földrajzi közelség miatt igényt tart a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is. A térségben egyébként Tajvan és a Fülöp-szigetek is rendelkezik leszállópályával.

Az ASEAN hétfőn nyilatkozatban aggodalmának adott hangot Kína magatartása miatt, John Kerry amerikai külügyminiszter pedig a tárcája szóvivője szerint szintén provokatívnak nevezte Peking lépéseit. Ugyanakkor a kínai külügyminisztérium szerdán cáfolta, hogy Kerry előző nap kínai kollégájával, Vang Jival folytatott telefonbeszélgetésén elítélte volna a történteket. A pekingi külügyi szóvivő szerint az amerikai miniszter nem nevezte provokatívnak Kína lépéseit az alatt, ehelyett azt mondta, hogy Washington nem foglal állást a vitákban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.