Landolt az első vadászgép Kína anyahajóján

Két hónappal azután, hogy vízre bocsátották, leszállt az első vadászgép a Liaoning repülőgép-hordozó anyahajón.

A saját fejlesztésű J-15-ös vadászgép az elmúlt napokban tartott hadgyakorlatok során landolt a 300 méteres repülőgép-hordozón – jelentette be a vasárnap a kínai védelmi minisztérium. A Liaoninget szeptemberben bocsátották vízre, és azóta állítólag hosszú utakat tett meg a tengeren. Kína minden valószínűség szerint elrettentő eszköznek fogja használni a repülőgép-hordozó anyahajót a azokban a területi vitákban, amelyeket a környező országokkal folytat a Dél-kínai-tengeren – főleg Japánnal a Szenkaku- (kínaiul Diaoyu-) szigetekről.

A képességeit tekintve az orosz Szu-33-ashoz, vagy az amerikai F-18-ashoz  hasonló J-15-ös leszállása nagy fegyvertény: Kína saját fejlesztésű vadászgépét légiharc-rakétákakkal, levegő-föld rakétákkal és hadihajók elleni rakétákkal is fel lehet szerelni – írta névtelenséget kérő haditengerészeti tisztviselőkre hivatkozva a Xinhua hírügynökség.

A nevét a korszerűsítési munkálatok helyszínéről, Liaoning tartományról nyert repülőgép-hordozót Peking 20 millió dollárért még Ukrajnától vette meg, és bár először arról volt szó, hogy úszó kaszinót csinálnak belőle, tavaly júniusban jött a bejelentés, hogy repülőgép-hordozó épül. A Varjag (Varég) osztályú anyahajót eredetileg még a szovjetek kezdték el építeni a nyolcvanas években, de végül befejezetlenül adták el az ukránoknak. Szakértők szerint a Lianing nem sokkal több katonai Disneylandnél – legalábbis nem volt sokkal több a J-15-ös leszállásáig.

Repülőgép-hordozóval rendelkezni meglehetősen exkluzív dolognak számít a világon. Klubtag az ebből a szempontból is abszolút erőfölényben lévő Egyesült Államok, amely 11 anyahajóval szelheti a habokat, utána Olaszország kettővel, Oroszország, Franciaország, India és Spanyolország pedig már csak eggyel-eggyel rendelkezik. (A britekéről, a HMS Illustriousról csak helikopterek tudnak felszállni, de két másik éppen készülőben van – ahogy Indiának is.)

A J-15-ös a Liaoningen, már felszállás közben. Elrettentő esszköz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.