Lampedusai katasztrófa: mentőakciókat indítana az uniós határőrizeti ügynökség

Az Európai Bizottság javaslata szerint az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex kutató- és mentőakciókat indítana a Földközi-tengeren, hogy kiszúrják a menekülteket szállító hajókat, és segítsenek rajtuk, ha bajba kerülnek. Kedden újabb 18 holttestet emeltek ki a vízből, így 250-re emelkedett a Lampedusánál hajószerencsétlenséget szenvedett menekültek száma.

Az Európai Bizottság elképzelése szerint az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex kutató- és mentőakciókat indítana a Földközi-tengeren Ciprustól Spanyolországig, hogy kiszúrják a menekülteket szállító hajókat, és segítsenek rajtuk, ha bajba kerülnek. Az uniós tagállamok belügyminiszterei Cecilia Malmström belügyi EU-biztos felvezetésével viatták meg kedden az elképzelést, amely a múlt csütörtöki, 250 ember halálát követelő lampedusai hajószerencsétlenség után született meg.

A szerencsésen kimentettek egy csoportja a lampedusai kikötőben
Rescued migrants arrive onboard a coastguard vessel at the harbour of Lampedusa October 3, 2013. An estimated 500 passengers on a boat that sank off the Sicilian island of Lampedusa on Thursday were all believed to be Eritreans coming from Libya, the U.N. High Commissioner for Refugees and the International Organization for Migration said. At least 82 people died and scores were missing, officials and rescuers said. REUTERS/Nino Randazzo/ASP press office/Handout via Reuters (ITALY - Tags: DISASTER SOCIETY IMMIGRATION POLITICS) ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. MANDATORY CREDIT

A Frontex már most is segítséget nyújt Olaszországnak, eszközeik azonban eléggé korlátozottak: négy hajóval, két helikopterrel és két repülőgéppel dolgoznak. A mentőakciók lehetővé tennék a lampedusaihoz hasonló tragédiák megelőzését, a Frontex ugyanis több hajóval lenne jelen nagyobb területen. Ehhez azonban Malmströmnek újabb forrásokat is kell szereznie a tagállamoktól.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter támogatja az EB elképzelését. Kijelentette, Olaszország már több ezer ember életét megmentette, most pedig az Európai Unió segítségét kéri, hogy meg tudják erősíteni a határőrizetet. Szicíliát és más olasz szigeteket évente több tízezer menekült próbálja elérni Észak-Afrikából hajóval. Gyakran előfordulnak balesetek, eddig azonban a múlt csütörtöki követelte a legtöbb halálos áldozatot. Olaszországon kívül Málta és Görögország is többször fordult már az EU-hoz, illetve az ENSZ menekültügyi hivatala is arra sürgette az EU tagállamait, hogy egyenlőbben osszák el az illegális bevándorlással együtt járó terheket.

Néhány diplomata szerint azonban a mentőakciók terve csak kudarccal végződhet. Egyikük az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy a menekültek ki fogják használni a Frontexet, és eleve abban a reményben indulnak majd útnak, hogy úgyis kimentik őket.

A mentőcsapatok kedden újabb 18 holttestet emeltek ki a vízből. A körülbelül ötszáz menekültet szállító hajó motorja közel a sziget partjaihoz leállt, ezért néhányan tűzjelekkel akarták felhívni az elhaladó hajósok figyelmét. A tűz azonban elterjedt, az utasok a hajó egyik oldalába tömörültek, a jármű ekkor kezdett süllyedni. A főleg Eritreából és Szomáliából érkező menekültek közül 155 embert sikerült kimenteni.

A hajó tunéziai kapitánya megúszta a katasztrófát, letartóztatták, emberöléssel gyanúsítják és őt teszik felelőssé a hajó elsüllyedéséért is. Hivatalosan még nem emeltek vádat ellene. A beszámolók alapján nem volt legénység a hajón, a kapitányon kívül csak egyvalaki volt még a fedélzeten, aki a hajó irányításáért felelt, ő azonban nem élte túl a tragédiát.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerdán Malmström társaságában Lampedusára utazik, hogy kifejezze szolidaritását a túlélőkkel. Az EB-elnök Enrico Letta olasz kormányfő meghívására érkezik a szigetre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.