Lampedusa - az olasz Guantánamo

Sztrájkkal tüntet kedden az a hatezer ember, aki a parányi Földközi-tengeri szigeten, az olasz fennhatóság alá tartozó Lampedusán élnek. A szigetre újabb bevándorló-központot terveznek, a már meglévő mellé. Egyetlen hatalmas fogolytáborrá változtunk – hallani Lampedusán.

Volt, amikor az óriásteknősök tojásrakó helyeként ismerték Lampedusát. Most Európa egyik legkisebb, de legzsúfoltabb bevándorlási kapujának számít a sziget, amely Tunézia partjaitól csak 113 kilométerre fekszik. A tavaly Olaszország partjaira érkezett közel negyvenezer bevándorló többsége itt kötött ki, és jelenleg is 1300-an szoronganak a 800 főre méretezett első befogadási központban.

A bevándorlóknak nincsen szabad hely a többi olaszországi táborban sem. Ezért tervezik egy második központ megnyitását Lampedusán. Az ötlet a helyi lakosoknak annyira nem tetszik, hogy kedden munkabeszüntetéssel tüntetnek a távoli római kormány megoldási javaslata ellen. Az északi ligás belügyminiszter, Roberto Maroni közben a Lampedusával szemközti Tunéziával tárgyal a táborlakókl kitoloncolásáról. A bevándorlók négyötöde ugyanis onnan érkezik a szigetre.

Nem tétlenek a bevándorlók sem: szétzúzva a tábor körüli (a korábbi szögesdrótot helyettesítő) műanyag falat, már a múlt héten is együtt tüntettek a helyiekkel Lampedusa utcáin, jelentős riadalmat keltve, és csak rendőri beavatkozással sikerült visszaterelni őket a táborba, ahonnan a keddi sztrájkra is ki akarnak törni.

Most hatósági gyűrű övezi a tábort, a bent élő asszonyok pedig éhségsztrájkba kezdtek. „Rosszabb itt, mint Guantanamón!” – kiabálják a menekültek. Az eredetileg a bevándorlók azonosítását szolgáló, leginkább börtönhöz hasonlító tábor körülményeit az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is katasztrófálisnak tartja. A tábor 17 éve működik. A törvények szerint az ide érkezőkről 48 óra alatt dönteni kellene: menekültek-e vagy kiutasíthatók. 

A megválasztása óta a bevándorlás rendezését és közbiztonságot ígérő Berlusconi-kormány számára Lampedusa csak a problémák csúcsa: Olaszországban az utóbbi időben egyre keményebbek a bevándorló-ellenes hangok. leginkább a románok húzzák ki a gyufát: január elseje óta már négy csoportos nemi erőszakot követtek el Rómában, három esetben román gyanúsítottakkal. 2007 őszén az egyik római metrómegállóban a román férfi által megtámadt Giovanna Reggiani halála robbantotta ki a román-ellenességet.

Az olasz közvélemény hallgat: hiába a katolikus egyház szolidaritási felhívásai, a jobbközép politikájára szavazó lakosság már a 2008-as választásokon megmondta, hogy nem kér az idegenekből, hiába készül az afrikai énekes Youssou Ndour a bevándorlókról szóló dallal a Sanremói Táncdalfesztiválra.

 

Illegális bevándorlók a lampedusai bázison
Illegális bevándorlók a lampedusai bázison
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.