Lakolnak a londoni randalírozók szülei is: lakásaiktól is megfoszthatják őket

Egy héttel a zavargások legsötétebb napja után a brit kormányfő és az ellenzék vezére is programbeszédben tért ki az okokra és a szükséges változtatásokra.

Hétfő délelőtt David Cameron választókerületében, egy oxfordshire-i ifjúsági klubban, Ed Miliband pedig egykori észak-londoni gimnáziumában szólalt meg a nyilvánosság előtt. A szabadságukat félbeszakító politikusok közül Cameron kijelentette, hogy a társadalomban évtizedek óta tartó, lassú erkölcsi hanyatlás figyelhető meg, amit súlyosbít a felelősségvállalás hiánya és az önzés. A gyerekek, akik közül soknak az életéből hiányzik az apa, sem az iskolában, sem otthon nem ismerik a fegyelmet, minden erőfeszítés nélkül jutnak javakhoz és büntetlenül marad törvénysértő viselkedésük. Cameron bejelentette, hogy a jövőben ismét többet fog foglalkozni a szétesett társadalommal. Ez lényegében választási programjának alappilléréhez, a Big Society, Nagy Társadalom eszméjéhez való visszatérést jelenti. A konzervatív vezető megismételte, hogy célja az erősebb családok és szilárdabb közösségek létrehozása. Hangsúlyozta a bandák, bűnszövetkezetek megszüntetésének fontosságát.

Az ellenzék vezére nem sokat várt a reakcióval. Ed Miliband elemzése nyilvánvalóan eltért a kormányfőétől, bár már a parlament rendkívüli ülésén és azóta is világosan látszik a zavargások mögött húzódó társadalmi problémák összpárti megközelítésének és orvoslásának szándéka. A Munkáspárt első embere óvott az elsietett reakcióktól, a „csípőből lövéstől”. Elfogadta, hogy a szülői és egyéni felelősség hiánya közrejátszott az eseményekben, de ennek a „kultúrának a kialakulásában a valóságtól elrugaszkodott bankárok, a pénzsóvár parlamenti képviselők és a telefonlehallgatásokat kezdeményező újságírók is részt vettek”. Mindenki felelős a saját tettéért, ugyanakkor részleges felelősséget kell vállalnia azért is, ahová a társadalom jutott.

A zavargásokban érintett rendőrfőkapitányságok eddig közel 2800 személyt tartóztattak le és ezeknek a fele ellen vádat is emeltek.Az első fokú bíróságok éjt nappallá téve dolgoznak a tettesek felelősségre vonásán. Az igazságszolgáltatás eszközein kívül tervezett retorziók közé tartozik, hogy az atrocitások részvevői és azok szülei még akkor is elveszíthetik szociális juttatásaikat, és akár utazási kedvezményeiket, ha nem kerülnek lakat alá. A manchesteri fosztogatókat és a közrend megsértőit a hatóságok ki fogják tiltani a városközpont mintegy négyszáz üzletéből.

Nem csendesedett a vita a David Cameron tanácsadójának felkért amerikai főrendőr, Bill Bratton alkalmazásáról. Rendőri vezetők nem rejtik véka alá ellenérzéseiket, attól tartva, hogy a New York-i és Los Angeles-i „supercop” sokkal erőszakosabb módszerekhez van szokva, mint amiket a brit közvélemény meg tud emészteni. Különböző brit lapoknak adott interjúiban a tapasztalt rendőr hitet tett amellett, hogy „átlátható” vitát kell folytatni az alkalmazásra kerülő fegyverekről, azaz a sokat vitatott vízágyúkról és gumilövedékekről. Bratton elképzelhetőnek tart lényeges változásokat a rendőrség költségvetésének már korábban bejelentett csökkentése ellenére is. A londoni főpolgármester viszont változatlanul azt hajtogatja, hogy a nyugalom megőrzéséhez legalább az állomány jelenlegi szintjére, esetleg annak emelésére van szükség. Boris Johnson joggal aggódik a hónap végén esedékes, bűncselekményektől jobb időkben sem mentes Notting Hill-i karnevál, hosszabb távon pedig II. Erzsébet trónra lépésének gyémánt jubileuma és a nyári olimpia biztonsága miatt.

Cameron bejelentette, hogy a jövőben ismét többet fog foglalkozni a szétesett társadalommal
Witney, 2011. augusztus 15. David CAMERON brit miniszterelnök tart beszédet egy ifjúsági központban a saját választókerületében található Witney-ben, Anglia déli részén. A kormányfő hangsúlyozta: lassú erkölcsi hanyatlás figyelhető meg a brit társadalomban. A zavargások, amelyek Londont és több vidéki nagyvárost érintettek, "ébresztőt jelentenek az országnak" - fogalmazott. "Az évtizedek alatt felgyülemlett társadalmi problémák arcul csaptak minket", a bűnözők elleni kemény fellépés mellett ezekre a gondokra is megoldást kell találni - jelentette ki. (MTI/AP/POOL/Alastair Grant)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.