Lakat alatt a Külügy

Az átadás-átvételre előkészített anyagok biztonsága érdekében hétfő reggelig csak Balázs Péter ügyvezető külügyminiszter előzetes hozzájárulásával lehet belépni a tárca épületébe. Martonyi János nem fogadta el elődje meghívását a pénteki búcsúbeszédre.

A Külügyminisztérium épületébe péntek délután 15 órától hétfő reggelig, az átadás-átvétel kezdetéig csak Balázs Péter ügyvezető külügyminiszter előzetes hozzájárulásával és írásbeli engedélyével léphet be bárki. Az ez idő alatt ki- és belépőkről naplót vezetnek – tudtuk meg külügyminisztériumi forrásból.

A meglehetősen ritka mozgáskorlátozó rendszabályról információink szerint Balázs Péter és a hétfőn hivatalba lépő Martonyi János egyezett meg az átadás-átvételre előkészített anyagok biztonsága érdekében. Amennyiben a hét végére lakat alá kerülő Külügyminisztériumban mégis fontos, halaszthatatlan ügyek kerülnek felszínre, azokról az ügyeleteseknek a jelenlegi és az érkező külügyes vezetést párhuzamosan tájékoztatniuk kell.

Forrásaink szerint a Külügy hét végi, miniszteri körutasításban elrendelt zárlata csupán az eddigi vezetés gesztusa, a hét végi pihenőnapokon ugyanis eddig sem lehetett az épületbe bejárni, s a halaszthatatlan ügyből kifolyólag mégis belépőkről naplót vezettek. Ami az átadás-átvételre szánt anyagokat illeti, azok a hét végén felkerülnek a Miniszterelnöki Hivatal honlapjára, nincs tehát mit védeni rajtuk.

A hétfőn újonnan érkezők pedig már jó két hete amúgy is bejárnak az épületbe és utasításokat osztogatnak leendő beosztottaiknak. Sok emberrel közölték már, hogy melyik főosztályt fogja vezetni, de a jelenlegi főosztályvezetők, sőt még a szakállamtitkárok sem tudják, hogy hétfőn 11 óra 10 perckor a Külügyminisztérium alkalmazottai lesznek-e még.

A vezetői állományt nyugtalanítja, hogy köztisztviselőkből kormánytisztviselővé minősítették át őket, s immár indoklás nélkül felmondhatnak nekik. Úgy tudjuk, bizonyos külföldi misszióknál már leviziteltek az utódok, s háztűznézőt tartottak a rezidenciákon, miközben az új nagykövetek parlamenti bizottsági meghallgatása csak valamikor nyár közepén esedékes.

Földindulásszerű váltás várható tehát a Külügyben, ahol Balázs Péter péntek délelőtt köszön el az állománytól. Az eseményre meghívta utódját is, aki nem fogadta el az invitációt. A két külügyminiszter csak hétfőn délelőtt, az átadás után áll együtt a minisztérium dolgozói elé.

Csak Martonyi János nyithatja ki az ajtót a Külügyben (a kép a leendő Orbán-kabinet első tanácskozásán készült)
Orbán kormányalakító ülés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.