Lajcák: lehet vita a szlovák-magyar alapszerződésről

A szlovák külügyminiszter nem ellenzi, hogy vitát nyissanak a szlovák-magyar alapszerződés átértékeléséről.

 "Kétoldalú kapcsolataink alapdokumentumának tartom (a szerződést), amely megmutatta fontosságát, létjogosultságát és egész sor eszközt hozott létre, hogy egyeztethessük a dolgokat. Ha leülünk és rögzítjük, hogy néhány területen tovább lehet lépni és hozzáigazodni a mai korhoz, akkor miért ne" - nyilatkozta Miroslav Lajcák a pozsonyi TASR hírügynökségnek kedden.

A miniszter szerint a lényeg az, hogy az esetleges változás mindkét oldal elképzeléseinek megfeleljen, s ne legyen szó ultimátumról. "Ma azonban nem a szerződés átértékelését tartjuk a legfontosabbnak, hanem azt, hogy be legyen tartva, amit sajnos a kettős állampolgárságról szóló törvénnyel összefüggésben nem lehet elmondani" - húzta alá a szlovák diplomácia vezetője.

Kifejtette: egyetlen dokumentum sincs kőbe vésve, s csak az élet bizonyíthatja, hogy bevált-e a gyakorlatban, vagy a kapcsolatok fejlesztésének a kerékkötőjévé vált.

"Egyenetlenségeket látunk abban, ahogyan a szerződés néhány paragrafusát alkalmazzák, vagy másokat figyelmen kívül hagynak" - vélekedett a tárcavezető.

Az átértékelés szükségességéről a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetői beszéltek nyilvánosan az utóbbi időben. Berényi József, az MKP alelnöke szerint a magyar-szlovák alapszerződés nem rossz, de miután 15 éve írták alá, néhány része felett eljárt az idő, s már nem felel meg a kor követelményeinek.

"Szeretnénk, ha a jövőbeni szlovák és magyar kormány átértékelné és felülvizsgálná, mert néhány dolgot korszerűsíteni kell benne" - nyilatkozta Berényi a közelmúltban a szlovák hírügynökségnek.

A magyar-szlovák alapszerződést 1995. március 19-én írták alá Párizsban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.