Lajcák: Az EBESZ szerint rendben van a szlovák nyelvtörvény

A módosított szlovák államnyelvtörvény Knut Vollebaeknek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosának az elemzése szerint összhangban van az európai jogrenddel, a törvény által követett célok jogosak, s a bírságok is összhangban vannak az európai normákkal - jelentette ki Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter rendkívüli sajtóértekezleten kedden Pozsonyban.

Lajcák elmondta: a szlovák szakértők kedden Hágában tájékoztatták Vollebaeket az államnyelvtörvény módosításáról.  Közlése szerint a magyar szakértők szerdán találkoznak a főbiztossal.

Miroslav Lajcák
Miroslav Lajcák

"Szeretném tájékoztatni önöket, hogy a főbiztos hivatala megállapította: törvénymódosításunk összhangban van a Szlovák Köztársaság nemzetközi kötelezettségvállalásaival.
Megállapította, hogy a törvény által követett célok jogosak.

A főbiztos hivatala szintén megállapította, hogy a módosításban foglalt szankciók kompatibilisek az európai normákkal" - közölte újságírókkal Lajcák. Hozzátette: a főbiztos hivatala ugyanakkor azt tanácsolta a szlovák félnek, hogy a törvénynek a gyakorlatba történő átültetésekor legyen nagyon óvatos, és a végrehajtási utasításokban pontosítsa a  jogszabály terminológiáját, hogy az ne legyen félreérthető.

A miniszter szerint a főbiztos "egy vessző megváltoztatását sem követelte", s éppen ezért az úgymond szlovákellenes kampány "még szörnyűbbnek látszik".

"Felvetődik a kérdés: a magyar diplomácia szakértői valóban meggyőződtek-e a törvény bírálatának jogosságáról, vagy világosan látták a labilis alapokat, s ezért a tárgyilagos érvek hiányát hangerővel próbálták meg elfedni, hogy megfeleljenek a politikai megrendelésnek" - fejtette ki a pozsonyi diplomácia vezetője.

Marek Madaric szlovák kulturális miniszter szerint a nyelvtörvény elleni magyar kampány "tele volt hazugságokkal", s ismételten azt állította: a jogszabály módosítására a dél-szlovákiai szlovákok védelmében volt szükség. Hangsúlyozta: a szlovákok nem fognak magyarul tanulni, ez az idő lejárt. A tájékoztatón éles támadást intézett a szlovák sajtó ellen is, mert az szintén kifogásokkal élt, és bírálta a nyelvtörvény módosítását.

Az egész ügy nagy kárt okozott a szlovák-magyar kapcsolatoknak, de ezért nem Pozsony a felelős - fejtette ki egy kérdésre válaszolva Lajcák. Megjegyezte: a tervezett szlovák-magyar miniszterelnöki találkozó kérdésében semmiféle elmozdulás nem történt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.