Lady Gaga is meghátrált a francia sztrájk előtt

A franciaországi nyugdíjreform elleni tiltakozásul sztrájkoló olajipari és kikötői alkalmazottak elbarikádozták csütörtök hajnalban a marseille-i repülőtér bejáratát - közölte egy szakszervezeti forrás.

Mintegy 500 munkás az Etang-de-Beurre olajfinomítótól, illetve légitársaságok dolgozói és postai alkalmazottak elbarikádozták a repülőtérre vezető utat. Mehdi Rachid, a CGT szakszervezet illetékese elmondta, hogy semmilyen járművet nem engednek áthaladni az útblokádon. Szemtanúk szerint az utasok gyalog közelítik meg a légikikötőt és kézben cipelik csomagjaikat. Franciaországban a benzinkutak egynegyedében már elfogyott az üzemanyag, mert a tiltakozók blokád alá vették az olajfinomítókat és az olajtárolókat.

Az elfoglalt olajfinomítók termelési kiesése mellett a közlekedési dolgozók sztrájkja és a teherfuvarozók forgalomlassító akciói több nagyvárosban is jelentős fennakadásokat okoztak. A tiltakozó diákokhoz csapódó rendbontók és a rendőrök között újabb összecsapások voltak Lyonban, Mulhouse-ban és Nanterre-ben. Brice Hortefeux belügyminiszter közlése szerint egy hét alatt 1423 randalírozót állítottak elő, közülük ezret őrizetbe vettek, és 149 ellen eljárást indítottak. A vasúti közlekedésben is folytatódtak a fennakadások, de a korábbiaknál kevesebben vettek részt a sztrájkban: a belföldi vonatoknak kétharmada közlekedett. A közúti közlekedést viszont sok helyen úttorlaszokkal lassították a teherszállítók. Franciaország szerdán először kénytelen volt nagy mennyiségű elektromos energiát importálni, miután az energetikai szektorban sztrájkolók 2000 megawatt energia termelését megakadályozták.

Egy szerdán nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 59 százaléka támogatja a sztrájk folytatását, bár egyre többen hangoztatják elégedetlenségüket a hetek óta húzódó közlekedési fennakadások miatt. Korábbi felmérések szerint még a megkérdezettek 70 százaléka állt ki a tüntetők mellett. Bernard Thibault, az egyik legnagyobb szakszervezeti tömörülés, a CGT főtitkára csütörtökön kijelentette: semmi okot nem lát arra, hogy leállítsák a kormány nyugdíjreformja ellen meghirdetett tiltakozásokat. Megerősítette, hogy a jövő héten is nagy erőkkel folynak majd megmozdulásaik. A szenátus a tervek szerint csütörtökön szavaz a nyugdíjreformról, amely az elmúlt hetekben egyre nagyobb tiltakozó megmozdulásokat keltett országszerte.

Lady Gaga, a feltűnő megjelenéséről ismert énekesnő weboldalán közölte, hogy lemondta két párizsi koncertjét. Az indoklás szerint azért, mert bizonytalan, hogy a felszereléseket szállító teherautók idejében eljutnának a koncert helyszínére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.