Magyarország miatt újra emlegetik, hogy túl gyorsan bővült az Európai Unió

Felemás érzésekkel gondol a magyarországi népszavazásra Theo Francken menekültügyért felelős belga szövetségi államtitkár. Szerinte nem kéne mindig a magyarokat vádolni, ugyanakkor a demokrácia ritka értelmezésének nevezte, hogy Magyarország kiszáll a többségi határozatokból.
Európa nagy többséggel a menekültek elosztására szavazott. Ők meg azt mondják: „Mi ezt nem hajtjuk végre. Ez a demokrácia meglehetősen ritka értelmezése" — mondta Francken a flamand közszolgálati tévé vasárnap délelőtti politikai magazinműsorában. A flamand nacionalista párthoz tartozó politikus ugyanakkor kétszínűnek ítélte a Magyarországot érő kritikákat. Szerinte Magyarország, Szerbia és Macedónia elvégezték a "piszkos munkát" Európában, ezért nem kéne mindig rájuk lőni.

Francken szerint a magyarországi népszavazás annak az illusztrációja, hogy Európa túl gyorsan bővült, és elérte a növekedésének határait. „Van néhány tagállam, amelyekben minden nehézségekbe ütközik. Ezek az országok mindig kértek és kaptak is tőlünk segítséget. Majd mikor mi kerülünk nehéz helyzetbe, és azt kérjük, hogy vegyenek át néhány menekültet, akkor azt mondják: nem. A szolidaritás nem működik csak egy irányba. Én személyesen is problémát látok ebben."
Halmai Katalin (Brüsszel)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.