Kvantumszámítógéppel törne kódot az NSA

Kvantumszámítógépen dolgozik az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA. Ha megcsinálja, tényleg semmi sem maradhat előtte titokban.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) kvantumszámítógépen dolgozik, amelynek segítségével az interneten titkosítva küldött adatokat is el tudná olvasni. A jelenlegi titkosítási rendszerek feltöréséhez ugyanis nagyon sok idő és számítógép kell. A még nem létező és a jelenlegi, szilícium-alapú számítógépektől teljesen különböző (és azoknál sokszor gyorsabb) kvantumszámítógépekkel ez viszont gyorsan lehetséges lenne – jelentette a The Washington Post. (WP)

Jelenleg ugyanis az interneten titkosítva küldött információt az NSA nem tudja feltörni, csak nagyon nehezen. Ezért is hozta létre az elmúlt hónapokban kiszivárgott számos programot, melyeknek lényege, hogy titkos bírósági ítélettel kényszeríti ki a nagy internetes cégekből, amit akar, vagy betör azoknak a belső, nem titkosított optikai kábeleibe. A titkosított kommunikáció még mindig az egyik legjobb fegyver a megfigyelés ellen, bárki is próbálkozzon vele. Ám egy kvantumszámítógéppel az amerikai titkosszolgálatok tényleg bármihez hozzáférnének, ami az interneten elérhető – pénzügyi, banki, egészségügyi adatokhoz, más kormányok által küldött információkhoz. 

Az NSA egyik évi nyolcvanmillió dolláros kutatási programjának része ez a fejlesztés – derült ki az ismét Edward Snowden által kiszivárogtatott iratokból. A program neve: "Penetrating Hard Targets" amely magyarral körülbelül úgy fordítható: "Nehéz Célpontok Bevétele." 

Szakértők hozzáteszik: 5-10 éven belül biztosan nem lesz még ilyen kvantumszámítógép. A tudományos világot már régen foglalkoztatja és rég dolgoznak rajta. A kiszivárgott dokumentumból az is kiderült: az NSA tudja, hogy az Európai Unió, illetve Svájc is dolgozik kvantumszámítógépen. A WP által megkérdezett szakértők úgy vélik, az NSA sem járthat náluk sokkal előrébb a fejlesztésben, hiszen azt nehéz lenne eltitkolni.

Az NSA adatgyűjtési bázisa a Salt Lake City közeli Bluffdale-ben
A National Security Agency (NSA) data gathering facility is seen in Bluffdale, about 25 miles (40 kms) south of Salt Lake City, Utah, December 17, 2013. The U.S. government's gathering of Americans' phone records is likely unlawful, a judge ruled on December 16, 2013, raising "serious doubts" about the value of the National Security Agency's so-called metadata counter terrorism program. REUTERS/Jim Urquhart (UNITED STATES - Tags: POLITICS) - RTX16MHF
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.