Kuvait: az emír feloszlatta a parlamentet

Az olajgazdag arab ország emírje egy hete nevezte ki ügyvezető kormányfőnek Dzsáber Mubarak al-Szabáh volt védelmi minisztert, miután korrupciós vádak és az ellenzék nyomása miatt le kellett mondania Nászer Mohammed al-Szabáh miniszterelnöknek.

Szabáh al-Ahmad al-Szabáh kuvaiti emír kedden az állami televízióban bejelentette, hogy feloszlatta az Öböl-menti ország parlamentjét. Nem közölte a törvényhozási választások időpontját, ám az alkotmány szerint hatvan napon belül kell azt megtartani.

Az olajgazdag Kuvait emírje egy hete nevezte ki ügyvezető kormányfőnek Dzsáber Mubarak al-Szabáh volt védelmi minisztert, miután korrupciós vádak és az ellenzék nyomása miatt le kellett mondania Nászer Mohammed al-Szabáh miniszterelnöknek. Az emír reménye szerint a választások hozzájárulnak ahhoz, hogy az ország „túljusson a mostani nehézségeken ”. A kuvaiti kormányt az al-Szabáh család uralja, amely hosszabb ideje csatázik már az ötven fős választott parlamenttel. A múlt hónapban ellenzéki képviselők és tüntetők megostromolták a parlamentet, hogy kikényszerítsék a kormány távozását. A törvényhozás fő fegyvere, hogy megidéznek vizsgálatra minisztereket. Így megelőzően márciusban is bukott a kormány, miután a parlament három miniszter ellen követelt korrupciós eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.