Kútban a Korea-közi találkozó

Észak- és Dél-Korea lemondta az eredetileg kétnaposra tervezett magas szintű tárgyalásokat, miután a feleknek nem sikerült megállapodniuk abban, hogy milyen rangú vezető álljon a delegációk élén.

Phenjan és Szöul képviselői vasárnap a demarkációs vonalnál lévő Panmindzsonban állapodtak meg a miniszteri szintű találkozóban. Most Phenjan „provokációnak” minősítette, hogy a szöuli delegációt végül egy miniszterhelyettes vezette volna, nem pedig Ju Kil Dzse, a Korea-közi kapcsolatokért felelős országegyesítési miniszter, amint az még a korábbi bejelentéskor elhangzott.

Szöul szerint viszont Észak döntése okozta a változtatást, az, hogy a Koreai Munkapárt valamelyik fontos vezetője helyett egy gyakorlatilag ismeretlen hivatalnokot jelölt ki a küldöttség vezetőjének. Néhány napja Phenjan a megelőző hetek retorikai kirohanásai, így atomcsapással való fenyegetőzés után váratlanul kezdeményezte, hogy kezdjenek tárgyalást a közös projektek, így az április elején leállított keszongi ipari park felújításáról. 2007 óta ez lett volna az első kormányszintű tárgyalás a két ország között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.