Kutatnak a fülöp-szigeteki földrengés túlélői után

Tucatnyi halottja és több eltűntje van a hétfői, fülöp-szigeteki földrengésnek, mely egy hatalmas földcsuszamlást is okozott. Az áldozatok közül sokan a föld alól kiabálnak ki, kiszabadításukért könyörögve.

Katonai csapatok keresik a lehetséges túlélőket, a rendőrség pedig csapatokat telepített a katasztrófa sújtotta régióba, hogy megakadályozza a fosztogatást. – A legsürgősebb most a víz, az élelmiszer és a sátrak beszerzése volna – mondta a katasztrófavédelem helyi vezetője.

Helyi lakosok próbálnak haladni a megrongálódott úton - nem sok sikerrel
Residents walk past a damaged road caused by an earthquake in Guihulngan, Negros Oriental in central Philippines February 7, 2012. Philippine rescuers searched on Tuesday for 29 residents of a mountainside community feared dead after a landslide triggered by an earthquake engulfed their homes. A magnitude 6.7 quake struck near Tayasan town in the central Philippine island of Negros on Monday. Fifteen people are known to have been killed while several remote towns have been cut off because of damage to roads and bridges. REUTERS/Erik De Castro (PHILIPPINES - Tags: DISASTER ENVIRONMENT TPX IMAGES OF THE DAY)

A 6,7-es erősségű földrengés helyi idő szerint 11:49-kor kezdődött 20 km-es mélységben. Tizenöten meghaltak, negyvennégyen eltűntek, ötvenketten pedig megsérültek. A halálos áldozatok számát később nem hivatalos források 43-ra emelték, mert többen meghaltak egy hatalmas földcsuszamlásban a sziget part menti részén. A terület nagy részén nem működik a telekommunikáció. Több ház teljesen összedőlt, írja a BBC.

Az első rengést később több utórengés követte, egyikük elérte a 6,2-es erősséget is. A hatóságok cunamiriadót is elrendeltek, de nem sokkal később ezt lefújták. Keddre a sziget két egyetemét és állami iskoláit bezárták. A fővárosból és a regionális központból is küldtek kárbecslőket a területre, hogy felmérjék a károkat és a szükségleteket. A rengésben ugyanis utak és hidak is megrongálódtak – a kilenc sérült híd közül négy járhatatlan -, ez viszont nehezíti a mentőcsapatok, illetve a segélyszállítmányok utaztatását.

A földcsuszamlás áldozatai közül többen még nem szabadultak ki a föld fogságából. – Most kezdünk lapátokat és láncfűrészeket keríteni, hogy kimentsük, akik bent rekedtek. Néhányan közülük nemrég még segítségért kiabáltak – mondta a helyi rendőr-főfelügyelő az AP-nek telefonon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.