Kurd tüntetések Európa-szerte

Kurd tüntetők tucatjai szállták meg a holland parlament épületét hétfőn este Hágában, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az Iszlám Állam (IS) dzsihadistái által ostromlott észak-szíriai kurd város, Kobani helyzetére - közölték a hollandiai kurd közösség vezetői. Kurd tiltakozó megmozdulásra került sor az este Bécsben az osztrák parlamentnél és a párizsi Roissy repülőtéren is.

Helyszíni beszámolók szerint a holland parlament köré rohamrendőri egységeket és több száz rendőrt vezényeltek, miután mintegy száz tüntető behatolt az épület fő csarnokába, és ott a padlóra ült, a Kobanira (más néven Ain-el-Arab) vonatkozó transzparenseivel – írja a hirado.hu.

"Kobaniban a helyzet ellenőrizhetetlenné vált. Az Iszlám Állam lerohanta a várost, és civileket ölnek meg. Azt akarjuk, hogy a Nyugat tegyen többet a szíriai helyzet megfékezésére" - mondta el az egyik tüntető.

A hágai rendőrség hivatalos Twitter-fiókjában azt közölte, hogy a tiltakozás békés, és a rendőrök tárgyalásban állnak a kurd tüntetők vezetőivel. A NOS nevű holland nemzeti tévétársaság honlapjára felkerült videofelvétel jelszavakat skandáló tüntetőket mutatott a parlament épületében, előttük egy transzparenssel, amelyen az állt: "Törjétek meg a csendet - Támogassátok Kobanit".

Vasárnap holland F-16-os bombázók kezdték meg repüléseiket Irak felett – jelentette be a holland védelmi miniszter még vasárnap. Az al-Dzsazíra szerint az F-16-osok a szárazföldi csapatok légi hátvédjei lesznek. Hollandia kijelentette, hogy ENSZ-mandátum nélkül nem fog részt venni a szíriai légicsapásokban. Az F-16-osokon kívül Hollandia 250 katonát és 130 kiképzőt küld majd az iraki katonasághoz.

Az IS dzsihadistái hétfő este három városnegyedet foglaltak el a török határ közelében fekvő, hetek óta ostromlott Kobaniban, s a városból lakosok ezrei menekültek el a dzsihadisták hírhedt kegyetlenkedéseitől tartva. Ha sikerülne Kobanit bevenniük, a szunnita lázadók egy hosszú övezetet kerítenének ellenőrzésük alá a török határon. A NATO védelmét élvező Törökország egyelőre tétlenül figyeli a helyzetet.

Kurd megmozdulás volt az este Bécsben is, ahol mintegy 300 ember tüntetett az osztrák parlament épületénél, az Iszlám Állam terrorszervezetének előretörése ellen tiltakozva. A kurdok ott is a Nyugat tétlensége ellen emeltek szót. A tudósításokban látható transzparensükre az volt írva: "Állítsátok meg az ISIS-t - Szabadítsátok fel Kobanit". A rendőrség szóvivőjének közlése szerint a megmozdulás "abszolút békésen" zajlott le, a tüntetők éjfélre távoztak, és felszabadították a Ring, a bécsi körút közeli szakaszát is, amelynek forgalmát egy órán át akadályozták.

Párizsban a Roissy Charles-de-Gaulle repülőtér termináljában tüntetett hétfőn este néhány tucat kurd, szolidaritást vállalva a szíriai kurdokkal, s elítélve, hogy "a francia repülőterekről dzsihadistának állók utazhatnak" a térségbe. "Humanitárius és katonai segítséget követelünk Kobani város ellenállói számára" - jelentette ki az AFP hírügynökségnek Yekbun Eksen, a franciaországi kurd közösségek szövetségének egyik tagja.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.