Külügyminisztériumi javaslat Ciprussal és Kenyával kapcsolatban

A ciprusi bankbetétekhez való hozzáféréssel kapcsolatos problémákból a szigetre látogató turisták szinte semmit nem érzékelnek, Kenyában viszont problémák lehetnek - közölte a Külügyminisztérium konzuli szolgálata a honlapján csütörtökön.

A a Külügyminisztérium szerint Cipruson a legtöbb helyen, ahol korábban elfogadták fizetéskor a bankkártyát, továbbra is lehet használni. Egyes benzinkutaknál egyelőre készpénzért lehet csak tankolni, de várhatóan napokon belül ezeken a helyeken is visszaáll a bankkártyás fizetés. Bár a bankjegykiadó automatákból való készpénzfelvételt időlegesen limitálták, és a napi összeghatár kártyánként 300 euró, ez a korlátozás nem vonatkozik a külföldi bankok által kiadott kártyákra - írták. Hozzátették: a külföldi bankok által kiadott utazási csekkek is beválthatók.

Felhívták a figyelmet arra a változásra, hogy az országból készpénzt legfeljebb ezer euróig lehet kivinni. Ezért azt javasolják, hogy aki ennél nagyobb összeggel érkezik, és akinél elképzelhető, hogy elutazáskor is még ezer eurónál több készpénz lesz, az beutazáskor tegyen vámnyilatkozatot.

Csütörtök délben Cipruson kinyitottak a bankok, miután csaknem két hétig voltak zárva a bankválság miatt. A hatóságok, hogy megelőzzék az esetleges pánikot, korlátozták a számlákról felvehető pénzmennyiséget. Helyi beszámolók szerint órákkal a bankfiókok megnyitása előtt már hatalmas sorok kígyóztak a pénzintézetek és a bankjegykiadó automaták előtt. Nicosiában számos bankfiók és ATM előtt rendőrök, fegyveres őrök állnak.

Óvatosak legyenek a Kenyába készülők

A Külügyminisztérium fokozott óvatosságra inti a Kenyába készülő magyar állampolgárokat, mert elképzelhető, hogy zavargások kísérik majd a március elején tartott választások érvényességéről hozandó bírósági ítélet kihirdetését. A konzuli szolgálat emlékeztettek arra, hogy március 4-én elnök- és parlamenti választásokat tartottak Kenyában. A vesztes pártszövetség a voksolás eredményét megtámadta bíróságon. Az eredmények érvényességéről a bíróság a közeljövőben dönt.

A Külügyminisztérium arra kérte az afrikai országban tartózkodó vagy oda készülő magyar állampolgárokat, hogy kísérjék figyelemmel a nyomtatott és az elektronikus média híradásait. Felhívták a figyelmet arra, hogy ha a bírósági ítéletet zavargások követik, ne induljanak útnak, illetve maradjanak a szállodában. A tömegdemonstrációkat mindenképpen kerüljék el, kérik az országban tartózkodó magyarokat.

Megjegyezték, hogy a legveszélyesebbek a nyomornegyedek, valamint Mombasa és Nairobi belvárosa lehet.

Kenyában a legfelsőbb bíróság hétfőn rendelte el, hogy számolják újra az elnökválasztáson leadott szavazatokat azokon a helyeken, ahol a vesztes szerint több voks volt, mint amennyi regisztrált szavazó. A választást Uhuru Kenyatta nyerte meg csekély többséggel még az első fordulóban, amelyben 50,07 százaléknyi szavazatot kapott. Fő ellenfele, Raila Odinga miniszterelnök hamisnak tartja a hivatalosan bejelentett eredményt, ezért közölte, hogy nem ismeri el vereségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.