Külső támadás után bevetnék a vegyi fegyvereket

Szíria nem fogja vegyi fegyvereit saját polgárai ellen fordítani. Ha viszont külső támadás éri, beveti azokat – mondta a szír külügyminisztérium szóvivője. A biztonsági erők házról házra járnak Damaszkuszban. A felkelők nem riadnak meg, erőt merítettek a múlt heti robbantásból, szerintük a titkosszolgálatok elvesztették erejüket.

– A hadsereg által őrzött vegyi fegyvereket sosem fogjuk a szír nép ellen fordítani, bárhogyan is alakul majd a helyzet – mondta a szír külügyminisztérium szóvivője. Jihad Makdissi viszont azt is kijelentette, készek ezekhez az eszközökhöz fordulni, ha külső támadás éri az országot. Meg kell azonban jegyezni, hogy a szír állami média szerint a "fegyveres terroristákat" külföldiek támogatják. Az ellenzékhez átállt Navaf al-Faresz, Szíria volt iraki nagykövete még a múlt héten utalt arra, hogy a szír vezetés nem fog hezitálni, hogy használja-e vegyifegyver-arzenálját.

Damaszkusz belvárosa, Midán körzet. A vidék helyett a nagyvárosokban dúlnak a harcok
A general view of the damage at al-Midan neighbourhood in Damascus July 22, 2012. REUTERS/Shaam News Network/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Izrael és az USA nagyon aggódnak amiatt, hogy Szíria akár biológiai fegyverhez is nyúl, a szír kormány viszont hivatalosan sosem erősítette meg, hogy birtokában lenne ilyeneknek. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök viszont egy tévéinterjúban már bejelentette, beavatkoznak, ha a vegyi fegyverek illetéktelenek – például a Hezbollah – kezébe kerülnek.

Mindeközben az Arab Liga távozásra szólította fel Bassár el-Aszad szír elnököt, és szabad elvonulást ígértek neki. Az Európai Unió külügyminiszterei pedig megállapodtak, hogy szigorítják a Szíriával szembeni szankciókat, főleg a fegyverembargót. Az EU-tagállamokat felszólították arra is, hogy területükön küldjenek ellenőröket azokra a hajókra és repülőgépekre, amelyek fegyvereket szállíthatnak Szíriába.

Az összecsapások hétvégén is Szíria-szerte folytatódtak, és úgy tűnik, a harcok vidékről áthelyeződtek a nagyvárosokba. A BBC egyik tudósítója bejutott Szíriába, és beszélt is a felkelőkkel. A lázadók állítólag nagyon felbátorodtak a múlt heti eseményektől, amikor is négy magas rangú személy, köztük a védelmi miniszter és Aszad elnök sógora meghalt egy merényletben Damaszkuszban. A Szabad Szír Hadsereg szerint az egykor rettegett titkosszolgálat erőtlenné vált, és a rezsim már csak a szintén meggyengült hadseregre támaszkodhat.

A felkelők múlt héten indították meg támadásukat Damaszkusz felszabadításáért. A kormányerők rögtön felvették a harcot, és visszafoglalták a főváros több körzetét is, de a két fél még mindig gerillaharcot folytat. A szír állami tévé hétfői adásában megmutatta, ahogy a biztonsági erők házról házra járnak, és kutatnak a lázadók után, vasárnap pedig harci repülőkről támadták a felkelők feltételezett búvóhelyeit. Az állami média egyébként próbálja eltitkolni, hogy mekkora is az erőszak, és hangsúlyozzák, a hadsereg csak terroristákra vadászik.

Múlt héten Aleppóban is kitörtek a harcok. Szíria második városát eddig nagyrészt elkerülte a vérfürdő, és Aszad elnök egyik bástyájának számított. A felkelők viszont most elhatározták, ez a város lesz a bázisuk, és innen próbálják meg felszabadítani egész Szíriát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.