Külső fenyegetésre figyelmeztetett Magyarország új washingtoni nagykövete

Átadta megbízólevelét Barack Obama amerikai elnöknek hétfőn Szemerkényi Réka, Magyarország új washingtoni nagykövete.

A magyar diplomáciai misszió vezetője az MTI-nek elmondta, hogy ezzel a gesztussal vált teljes jogú nagykövetté az Egyesült Államokban. Rámutatott, hogy a fogadó ország protokollszokásai szerint ez egy kiemelt esemény, amely egyúttal valójában személyes, családi jellegű rendezvény is, amelyre a Fehér Ház Ovális irodájába elkísérte a férje, valamint a fia és a három lánya is.

A nagykövet, anélkül, hogy kitért volna az elnökkel folytatott, mintegy 8-10 perces, jó hangulatú, magánjellegű beszélgetésének részleteire, úgy nyilatkozott, az általa ott elmondottak üzenete az volt, hogy a cél a két ország kapcsolatának erősítése. Azokon a területeken, amelyeken nagyon jó az együttműködés, így a gazdaság és a biztonságpolitika terén, szóba került, hogy milyen perspektívákat tudnak még megjeleníteni és azokat hogyan lehet még erősíteni. Szemerkényi Réka úgy fogalmazott, hogy ezek mellé kell rendelni az összes olyan kérdést, amelyekkel kapcsolatban további párbeszédre van még szükség.

Szemerkényi Réka az MTI-nek a terveiről elmondta, hogy a magyar-amerikai kapcsolatokban az amerikai nagykövet budapesti és a magyar nagykövet washingtoni szerencsés módon szinte egybeesően történt megérkezése új fejezetet jelezhet, amit mindkét fél ugyanúgy értékel.

„Azt a feladatot szeretném megvalósítani, amelyben a mindkét fél számára előnyös kapcsolatrendszerben a Magyarország nemzeti érdekei számára fontos területeken erősödik az együttműködés" – nyilatkozott a nagykövet. „Ide tartozik a gazdasági kapcsolatok további erősítése. Ezen a téren vannak komoly sikerek mind az amerikai befektetők magyarországi tevékenysége, mind a magyar befektetők amerikai tevékenysége kapcsán. De sok lehetőség van még kihasználatlanul, amelyeket érdemes felderíteni" – mondta Szemerkényi Réka.

„Hasonlóképpen kiemelt eleme ennek a kapcsolatrendszernek a biztonságpolitikai együttműködés, amelyben nemcsak az eddigi sikerek azok, amelyek komoly összekötő erőt jelentenek, hanem azok a külső fenyegetések is, amelyeket a közeljövőre előre lehet vetíteni, és amelyekre fel kell készülni ennek az együttműködésnek a keretei között" – jelentette ki a diplomata.

„És nyilvánvaló, hogy minden olyan kérdés, amely az egyik vagy a másik oldalról felmerül, fontos megbeszélendő, együtt átgondolandó feladatot jelent. Hiszen mindannyiunk közös érdeke a jobb megértés, mert ennek alapján lehet jobban együttműködni. Azt gondolom, hogy ez hosszú távú folyamat, amelyben nagyon sok erőfeszítéssel, de komoly eredményeket el lehet érni" – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.