Különös dolgokat vizionált a cseh elnök

Ha nem leszünk éberek, és ha azonnal nem cselekszünk, akkor még az is bekövetkezhet, hogy a saria lép életbe Csehországban is, amely alapján a hűtlen nőket megkövezik, a tolvajoknak levágják a kezét és nem gyönyörködhetünk majd a hölgyekben, mert eltakarják az arcukat - jelentette ki Milos Zeman hétvégi vidéki körútja során a morvaországi Kromerízban.
A cseh államfő szerint nagy tévedés abban bizakodni, hogy a migránshullám elkerüli az országot, nemsokára ide is özönlenek majd a menekültek. - Ezért a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a határrendészet és a katonaság a jelenleginél sokkal szigorúbban őriznék Csehország határait, és a határsértőket azonnal visszafordítanák - vélekedett az elnök. Hozzátette: - Az iszlám államokból érkezőkre gondolok, mert az ő kultúrájuk összeegyeztethetetlen az európai értékrenddel - szögezte le.

Szavait a legtöbb prágai parlamenti párt vezetői megütközéssel fogadták. Jirí Dienstbier igy vélekedett: - Felháborító és felelőtlen megnyilatkozás az ilyesmi olyan ember részéről, aki viselkedésével gyakran megsérti az alapvető morális elveket - mutatott rá az emberi jogi tárcát vezető szocdem politikus.

Jirí Belobrádek kormányalelnök, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDU- CSL) főleg azért bírálta az államfőt, mert tudatosan riogatja az ismeretlen helyzet miatt amúgy is aggódó lakosságot, s igy igyekszik visszaszerezni megtépázott tekintélyét.

Ugyanígy vélekedtek az ellenzéki pártok képviselői is. Eva Dohnalová, a cseh civil szervezeteket tömörítő társulás (KNO) vezetője leszögezte: - Az elnök megnyilvánulása nemcsak uszító, idegengyűlölő és populista, hanem az alapvető emberi tisztességet is semmibe veszi, amellyel nemzetközi porondon is lejáratja Csehországot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.