Sötét figurák Mészáros Lőrinc focibizniszében

Különös kapcsolati hálóra derült fény Mészáros Lőrinci eszéki futballklub-biznisze kapcsán. Lapértesülés szerint Eszék polgármestere nyilvánosan mondott köszönetet nemrég Branimir Glavaš horvát politikusnak, aki a vevőt, illetve a vevőket odavitte. Glavašt hajdan az elsők között vádolták meg háborús bűnökkel Horvátországban.

Eszék polgármestere, Ivan Vrkić polgármester, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) politikusa a focicsapat eladásáról szavazó tanácsülés után nyilvánosan köszönte meg Branimir Glavašnak, hogy odavitte a vevőt. Mint arról a Magyar Narancs online beszámolt: Glavaš közvetítésével került a felcsúti polgármester a horvát fociklub közelébe, de Mészáros üzlettársa végül nem ő, hanem egy Dubajban tartózkodó üzletember lett.

Glavašt az újság munkatársa telefonon kérdezte meg, hogy milyen szerepe volt az NK Osijek önkormányzati részének eladásában. Elmondta, hogy ő volt az, aki Mészáros üzlettársát, Ivan Meštrovićot bevitte a polgármesterhez, és hármasban kezdtek el gondolkozni a klub megmentésének lehetőségeiről. Mészáros Lőrincet aztán már nem ő, hanem Ivan Meštrović kereste meg.

Mint emlékezetes, alig több mint egy hete a horvátországi Eszéken a városi tanács megszavazta: eladják a helyi focicsapatban korábban szerzett részesedését Mészáros Lőrincnek.

Mészáros vételi ajánlata vitát váltott ki, az eszéki képviselők egy része nem gondolta szerencsésnek a felcsúti polgármesterre bízni a klubot, de más választásuk nem lévén a sportegyesület azonnali megszűnését elkerülendő megszavazták azt.

A nagyrészt hallgatásba burkolózó eszéki városházán az üzlet előzményeit kutató újságírónak Mészáros tulajdonostársán kívül többen Branimir Glavašt emlegették, mondván, tudomásuk szerint ő volt az, aki először közvetített az új tulajdonosok és a városvezetés között. Glavaš a délszláv háborúban tábornokként Eszék védelmét irányította, a helyi média szerint „élet és halál ura" volt. 2009-ben Boszniában tartóztatták le, majd börtönbüntetésre ítélték. 2015-ben kiszabadult, miután az ítéletet a horvát alkotmánybíróság megsemmisítette, de azt nem mondta ki, hogy nem háborús bűnös. Még egy eljárás van folyamatban ellene, amelyben szintén háborús bűnökkel vádolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.