Különleges légvédelmi radart kap Szíria Irántól

Ezzel lehetetlenné válna, hogy Izrael meglepetésszerű légicsapást mérjen egy iráni nukleáris célpontra - írta a The Wall Street Journal.

Az amerikai lap csütörtöki jelentését annyiban megerősítette egy izraeli katonai forrás, hogy Szíria valóban kapott Irántól egy radarrendszert, de a forrás nem szolgált további részletekkel. Az újság amerikai és izraeli forrásokra hivatkozik, akik szerint 2009 közepén szállították le a radart, amit egyébként Teherán és Damaszkusz egyaránt tagad.

A lapot úgy tájékoztatták, hogy a radar része az Irán, Szíria és a libanoni síita Hezbollah közötti, drámaian megnőtt fegyverszállításnak és katonai együttműködésnek. A radarral Szíria és közvetve Irán "betekintést" nyerhet az izraeli légtérbe, s a Hezbollah is tiszta képet kaphat egy jövőbeli fegyveres konfliktus esetén - olvasható a cikkben. Izrael ösztönözte a Nyugatot az Irán-ellenes szankciók elfogadására, amellyel igyekeznének megelőzni, hogy Teherán atomfegyvert állítson elő. A zsidó állam mindazonáltal nyitva hagyta a katonai megelőzés eszközét is, ha a szankciók nem járnának eredménnyel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.