Külön magyar tanévkezdés a MOGYE-n

Külön tartotta a tanévkezdő ünnepséget hétfő délelőtt a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozata.

Míg a román tagozat ünnepi beszédei a kultúrpalota dísztermében hangzottak el, a magyar tagozat az egyetem dísztermében tartotta meg a ceremóniát. Szilágyi Tibor, az intézmény magyar rektorhelyettese az MTI-nek elmondta, figyelemfelkeltőnek szánták az eseményt.

"Az egyetem vezetőivel és a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokon nem sikerült elérnünk, hogy a magyar tagozat alapvető oktatási kérdéseiben mi magunk dönthessünk, márpedig ezt a törvény garantálja számunkra" - magyarázta Szilágyi Tibor.

A rektorhelyettes szerint ugyan történtek előrelépések az elmúlt egy évben, a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzés továbbra is ki van szolgáltatva az intézményben többséget alkotó román tagozat akaratának.

"Reméljük, e jelzéssel nyilvánvalóvá válik, hogy megrekedt az a folyamat, ami a tavaly szeptemberben kötött hétpontos egyezséggel elindult. Nagyon lassan haladunk előre, és a valós szerkezeti változások nem történtek meg" - ecsetelte a magyar tagozat elégedetlenségét a rektorhelyettes.

Szilágyi Tibor hozzátette, a bukaresti minisztériumban folytatott csütörtöki megbeszéléseik során a szaktárca vezetői ígérték, hogy hamarosan Marosvásárhelyre látogatnak, de az egyetemi autonómiára hivatkozva ők is azt mondták, hogy az intézmény szintjén kell megoldani a gondokat.

A MOGYE-n 2011-ben alakult ki éles konfliktus az egyetem román vezetése és magyar tagozata között amiatt, hogy az egyetem vezetése az intézményi autonómiára hivatkozva nem léptette életbe az új oktatási törvény magyar szempontból fontos előírásait. A konfliktus kezelésére irányuló kísérlet 2012 májusában a jobboldali Ungureanu-kormány bukásához vezetett.

2012 szeptemberében született megállapodás az egyetem magyar gondjainak a megoldásáról, amelyet a Ponta-kormány akkori tanügyminisztere is aláírt. A megállapodás előírásai azonban csak részben teljesültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.