A lengyel politikát megosztotta az emlékezés

Külön emlékezett a kormány és a Jog és Igazságosság párt Varsóban a két évvel ezelőtti szmolenszki katasztrófára, amelynek többek között Lech Kaczynski akkori államfő is áldozatul esett.

A kormány és a hozzátartozók képviselői a varsói katonai temetőben megrendezett hivatalos ünnepségeken emlékeztek, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt pedig a város központjában tartott megemlékezést.

A megosztottság oka, hogy a PiS máshogy értelmezi a repülőgép lezuhanásának körülményeit és a felelősség eloszlását, mint a kormánykoalíció. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a mai napig állítja, hogy nem baleset történt, ikertestvére merénylet áldozata lett. Pártja egy nem hivatalos nyomozást is lefolytatott. Eszerint a repülő lezuhanása előtt két nagy robbanás is történt, ebből pedig merényletre lehet következtetni. Ugyan ezt sokan nevetségesnek találják, azonban többen helytelenítik azt is, hogy Oroszország megpróbálta magát kihúzni minden felelősség alól.

A jobboldali ellenzék és a szimpatizánsok által szervezett megemlékezés a havi rendszerességgel tartott gyászmisével kezdődött Varsó központjában. A mise után Jaroslaw Kaczynski harangzúgás közepette az elnöki palota elé vonult. Az ünnepség koszorúzással és az áldozatok névsorának felolvasásával folytatódott, a résztvevők pedig fakeresztet állítottak fel a helyszínen.

Nemcsak Lengyelországban, hanem az oroszországi Szmolenszkben is megemlékeztek a szerencsétlenségről. Az itteni ünnepségeken Bogdan Zdrojewski lengyel kulturális miniszter és Szergej Nariskin, a duma elnöke vett részt.

Két évvel ezelőtt, április 10-én a nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében zuhant le a magas rangú lengyel személyeket, köztük az államfőt szállító különgép, amikor a katiny vérengzés 70. évfordulóján az oroszországi megemlékezésre tartottak. A katasztrófában a gépen utazó mind a 96 utas meghalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.