Külföldre menekült az észak-koreai rezsim bankára

És állítólag nagyon sokat tud a felsővezetés magánvagyonáról. A szivárgó információk szerint a két hónappal ezelőtti szökés volt az oka, hogy nemrég menesztették Csang Szong Teket, a Kim-dinasztia királycsinálóját.

Szakértők szerint Észak-Koreát nagy politikai krízis fenyegeti, ha igaz, hogy két hónapja Kínába menekült a phenjani rezsim nemrég menesztett prominens tagjának, Csang Szong Teknek a pénzügyi tanácsadója. A tanácsadó szökéséről pénteken az YTN dél-koreai hírtelevízió adott hírt. Eszerint a férfira Kínában a dél-koreai titkosszolgálat, a NIS ügynökei vigyáznak. Szeptember vége vagy november eleje óta van szökésben és politikai menedékjogot kért Szöultól. Hogy hol bujtatják, az nem világos, de valószínűleg nem Dél-Korea pekingi nagykövetségén, mert ott nincs jele kiemelt biztonsági készültségnek.

A pénzügyi tanácsadó menekülése azért is fájó, mert állítólag 15 évig volt tűzközelben, és nemcsak Csang, hanem a 2011-ben hatalomra lépett diktátor, Kim Dzsong Un magánvagyonáról is sokat tud. Az már évek-évtizedek óta újra és újra megszellőztetett hír, hogy az éhínségek és áradások sújtotta kommunista ország felsővezetésében szinte mindenki hatalmas magánvagyonnal rendelkezik, és a pénzét svájci bankszámlákra menti. Ezeket az információkat Észak-Korea nyilván soha nem kommentálta, a svájci banktitok miatt pedig bizonyíték sincs rájuk.

Ami Csangot illeti, őt nemrég  a katonai tanács elnökhelyettesi tisztségéből mentették fel. Az 1970-es években tűnt fel, katonatisztként már a sztálinista rezsim alapítója, Kim Ir Szen is nagy becsben tartotta. Később a mostani vezető édesapjának, Kim Dzsong Ilnek a sógora lett, 1992 óta tagja volt az Koreai Munkáspárt központi bizottságának. Amikor Kim Dzsong Il két éve meghalt, és a fia, Kim Dzsong Un vette át az ország irányítását, Csang az ifjú vezető egyik fő politikai támaszaként vált ismertté. Egy időn át úgy tűnt, hogy pozíciója akkor sem inog meg, hogy két közeli munkatársát korrupció vádjával kivégezték. Szöuli hírszerzési információk szerint ez a két kivégzés volt az oka, hogy Csang pénzügyi tanácsadója Kínába menekült, az ő szökése viszont az utolsó csepp volt a pohárban Csang menesztéséhez A Reuters szerint a pénzügyi tanácsadó a legjelentősebb észak-koreai tisztségviselő, aki az elmúlt 15 évben dezertált az országból.

Pénteken egyébként sem a dél-koreai külügyminisztérium, sem az újraegyesítési minisztérium nem volt hajlandó kommentálni az YTN hírét. A kínai külügyminisztérium is csak annyit közölt, hogy tudja, Csang volt munkatársa hozzájuk szökött, de nem érti, miért, és magát a helyzetet. Szakértők szerint ha a pénzügyi tanácsadó sokáig marad Kínában, az feszélyezheti a két ország viszonyát: Kína Észak-Korea egyedüli szövetségese a világon.

Az YTN szerint egyébként a pénzügyi tanácsadó Kínából tovább akart szökni Laoszba, de ezt megakadályozták.

Észak-Koreából eddig mintegy 25 ezer ember menekült el a Koreai-félsziget kettészakítása óta, de túlnyomó részük nem volt jelentős szereplő az ország politikai életében. A két nagy kivétel egyike Hvang Dzsang Jop, a rezsim hivatalos ideológiájának, a dzsucsénak az egyik értelmi szerzője, aki 1997-ben dezertált, a másik Kim Dzsong Un nagynénje. Ő egy évvel később hagyta el az országot. 2002-ben állítólag lelépett a Kjong Von Ha nevű atomkutató is, de az ő phenjani szerepéről és a szökése mikéntjéről kevés információ látott napvilágot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.