Külföldre mehet Julija Timosenko?

Az egykori miniszterelnök személyes holmijait már elszállították a börtönből, gyógykezelésre fog elutazni.

Hamarosan gyógykezelésre külföldre engedhetik az ukrán hatóságok Julija Timosenko volt miniszterelnököt, akit 2011 őszén hétéves börtönre ítélt a bíróság, mert úgy találta, hogy a 2009-es orosz–ukrán gázmegállapodás aláírásakor túllépte hivatali hatáskörét. Legalábbis erre utal a vesti.ua internetes hírportál értesülése, amely szerint az egykori miniszterelnök személyes holmijait már elszállították a börtönből. Timosenko tavaly május óta nem zárkában tölti büntetését, hanem – őrizet mellett – egy harkivi kórházban fekszik, és az állapotát folyamatosan ellenőrző német orvosok szerint gerincbántalmai miatt műtétre szorul. Ukrajnában azonban nem hajlandó alávetni magát a beavatkozásnak. Így nemrég annak is híre ment, hogy a berlini Charité klinikán már elő is készítettek egy kórtermet a számára.

Julija Timosenko
Julia Timosenko exkormányfő az ítélet után lányával, Jevgenyijával. Összefonódó üzleti és politikai érdek?

Kijevben hivatalosan nem erősítették meg az állítólag küszöbön álló intézkedés hírét, de Viktor Janukovics államfő számára akár elfogadható is lehet egy ilyen – a hírek szerint a büntető törvénykönyv módosítását igénylő – forgatókönyv. Így akár anélkül lehetne megoldani a Kijev és az EU közötti társulási szerződés november végére tervezett aláírását leginkább akadályozó Timosenko-ügyet, hogy az államfőnek látványosan kellene megkegyelmeznie politikai vetélytársának. Ráadásul külföldről alighanem kisebb befolyást tudna gyakorolni az ukrán közvéleményre a volt miniszterelnök, akinek szabadon bocsátását nem csak az EU sürgeti. Tavasszal az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy ítélte meg, hogy önkényesen helyezték előzetes letartóztatásba, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése pedig legutóbbi monitoringjelentésében azt hangoztatta, hogy „minden lehetséges jogi eszközt fel kell használni Julija Timosenko kiszabadítására, mivel súlyos bírálatokat váltott ki az elítéléséhez vezető bírósági eljárás”.

Janukovics a minap azt mondta, hogy közel járnak a megállapodáshoz, amelynek tartalmára azután derülhet fény, hogy az Európai Parlament két megbízottja, a testület volt elnöke, Pat Cox és Aleksander Kwasniewski egykori lengyel államfő – még az EU október 21-i külügyminiszteri értekezlete előtt – befejezi munkáját. Ugyanakkor olyan értesülések is napvilágot láttak, hogy Kijevnek november közepéig kell megoldania Timosenko ügyét. (P. Cs.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.