Külföldiekkel akart végezni egy öngyilkos merénylő Kabulban

Nagy erejű robbanás rázta meg az afgán főváros diplomáciai negyedét szombat délután. A támadást egy öngyilkos merénylő hajtotta végre, s bár külföldieket vehetett célba, az áldozatok többsége afgán civil.

Autóba rejtett pokolgéppel robbantott egy öngyilkos merénylő Kabulban
Autóba rejtett pokolgéppel robbantott egy öngyilkos merénylő Kabulban
Mohammad Ismail / Reuters

A Reuters úgy értesült, hogy az autóba rejtett pokolgép egy magánkórház mellett robbant és legalább tíz emberrel, zömében afgán civilekkel végzett. A halálos áldozatok között egy külföldi állampolgár van és hatvanan szenvedtek sérüléseket.

A külügyminisztérium szóvivője, Wahidullah Mayar korai közlése szerint, a szemtanúk elmondása alapján egy külföldieket szállító katonai konvoj lehetett a célpont, de a biztonsági erők később azt mondták, a merénylet a DynCorp International nevű vállalat kül- és biztonságpolitikai dolgozói ellen irányult, a külföldi katonák a robbanás miatt érkeztek a helyszínre perceken belül. A DynCorp nem nyilatkozik az ügyben.

A robbanás az Egyesült Államok nagykövetségétől és az Egészségügyi Minisztériumtól néhány száz méterre történt és a közelben van a reptér és az elnöki palota is.

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára a támadást, de az elmúlt hónapokban a tálibok rendszeresen hatottak végre pokolgépes merényletet is végrehajtottak Kabulban – írja a BBC.

A megszaporodott terrorcselekmények hátterében egyes elemzők szerint az áll, hogy az afgán kormány és a Taliban nevű szélsőséges szunnita iszlám mozgalom júliusban megerősítette, hogy két éve meghalt a sajtó által gyakran csak Omár mollának nevezett Mohammed Omár. A pastu nemzetiségű afganisztáni terrorista a mozgalom szellemi vezéralakja volt és a felkelőknek most az lehet a célja, hogy megmutassák erejüket. A Taliban többek közt azt szeretné elérni, hogy a kormány utasítsa ki a külföldieket Afganisztánból és vezesse be a legszigorúbb értelembe vett iszlám jogot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.