Külföldiek által kedvelt hotelt támadtak meg a tálibok

NATO-helikoptereket kellett segítségül hívni, miután szerdán hajnalban lázadók támadtak meg egy a külföldiek körében kedvelt kabuli hotelt. Az Intercontinental Hotelben öt órán át tartott a tűzharc, a vendégek közül senki sem sérült meg, tíz afgán viszont életét vesztette.

NATO-helikoptereket kellett segítségül hívni, miután szerdán hajnalban lázadók támadtak meg egy a külföldiek körében kedvelt kabuli hotelt. A két helikopter az Intercontinental Hotel tetején lőtte le a három támadót, véget vetve ezzel az öt órán át tartó tűzharcnak. Az összecsapásban tíz afgán civil halt meg, a szálloda lakói a BBC szerint sértetlenek. A tálibok szóvivője közölte, ők voltak a támadás kivitelezői.

Afgán biztonsági erők szerint hat fegyveres támadta meg a hotelt, ahonnan hajnalban sűrű, fekete füst szállt fel. Az akció kezdetén egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a hotel bejáratánál, egy másik pedig az épület második emeletén. A hotelben pánik tört ki, a vendégek biztonságos helyre próbáltak menekülni. Afgán katonák és rendőrök lezárták a területet és lekapcsolták az áramszolgáltatást, a sötétben éjjellátó-felszerelés segítségével próbálták becserkészni a támadókat. A biztonsági erők egy fegyverest lelőttek, három támadó pedig a tetőre menekült. Ekkor hívták az afgán biztonságiak segítségül a NATO-t. A katonai szövetség két helikoptere repült a helyszínre, ahol lelőtték a többi támadót, akik a pilóták szerint szintén robbanószerkezetet erősítettek magukra, feltehetően további öngyilkos robbantást tervezve.

Az afgán erők szerint a támadóknak Kalasnyikovjaik, vállról indítható rakétáik és kézigránátjaik voltak. A hotelben épp néhány tartományi kormányzó tartott találkozót, afgán tisztségviselők szerint lehet, hogy ők voltak a támadás célpontjai.

Az Intercontinental Hotel az afgán főváros belvárosán kívül fekszik egy dombtetőn, és az egyik legjobban védett hotelként tartják számon. Az erdős dombon a hotel megközelítéséhez is több ellenőrzőponton kell áthaladni.

Kabul is része annak a hét városnak és tartománynak, melyekben a biztonsági felügyeletet hamarosan átveszik az afgánok a NATO-tól. Az atlanti szövetség ezeken a területeken a háttérbe vonul, de feltehetően hasonó esetekben besegít az afgánoknak. Utoljára 2008 januárjában támadtak meg külföldiek által látogatott hotelt Kabulban. A Serena Hotel elleni akcióban nyolc ember halt meg, köztük egy amerikai, egy norvég és egy fülöp-szigeteki nő.  

Öt órán át tartott a tűzharc a kabuli Intercontinental Hotelnál, amelyet tálibok támadtak meg
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.