Külföldi túszokat végeztek ki Nigériában

Egy brit, egy olasz, egy görög és négy libanoni állampolgárt öltek volt, közöttük két nő is volt. Az Ansaru nevű szélsőséges iszlamista szervezet képeket is közzétett a mészárlásról.

A foglyokat még február közepén rabolták el az észak-nigériai Bauchi szövetségi államban egy libanoni építkezési vállalat területéről.  A nigériai iszlamista csoport szombaton közölte, hogy kivégzett hét külföldi túszt.

Az Ansaru nevű szélsőséges szervezet egy iszlamista honlapon arab és angol nyelven kiadott közleményben tájékoztatott a túszok kivégzéséről, és arról képeket is közreadott. A szervezet közölte, azután végezte ki a túszokat, hogy a brit és a nigériai hatóságok megpróbálták kiszabadítani őket, illetve helyi újságírók arról számoltak be, hogy brit harci gépek jelentek meg Bauchi légterében.

Az Ansaru az interneten közzé fogja tenni a kivégzésekről készült videofelvételt is - idézte a csoportot az iszlamista honlapok figyelésére szakosodott, SITE nevű amerikai szervezet. Egyelőre sem brit, sem nigériai hivatalos források nem reagáltak az iszlamista csoport közleményére.

A szélsőséges fegyveresek február 17-re virradóra raboltak el hét külföldi munkást Bauchi államban, ahol megostromolták a Setraco libanoni építkezési vállalat épületegyüttesét. Az elrabolt munkások között egy brit, egy olasz, egy görög és négy libanoni állampolgár volt, közöttük két nő. Ez volt a legsúlyosabb, külföldieket érintő emberrablás a többségében muzulmánok lakta északi országrészben.

Az Ansaru kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, és a Boko Haram szekta egyik ágának tartják. A Boko Haram, Nigéria „tálibjai” iszlám államot akar kikiáltani a 160 milliós lélekszámú Nigériában, Afrika első számú kőolajtermelő országában, és dőről időre megfenyegeti a keresztényeket, azt követelve tőlük, hogy hagyják el a többségében muzulmánok lakta északi országrészt. Nigéria közel fele keresztény, főleg délen lakik, 45 százaléka muzulmán, és többnyire az északi tartományokban él – ott, ahol a saría törvénykezés egyébként érvényben van.

Nigériának, Afrika legnépesebb államának lakóit több mint 250 etnikai csoport alkotja, de közülük a három legnagyobb az ország északi részén élő, főleg mohamedán hauszák, a nyugati jorubák és a keleti, többnyire keresztény vallású ibók. A konfliktusok az olajmezők birtoklásáért folyó vetélkedésben gyökereznek. Nigéria gazdasága szinte kizárólag az olajkitermelésre támaszkodik. A Világbank adatai szerint az állam bevételeinek 85 százalékát, exportjának pedig 95 százalékát a kőolaj adja. A becslések szerint 240 évre elegendőek az olajtartalékok. A kitermelés fele az Egyesült Államokba megy, de Oroszország, az Európai Unió és Kína is igyekszik minél nagyobb részesedést szerezni a nigériai kőolajból. A nagy bevételek ellenére sokan úgy vélik, hogy az olaj áldás helyett inkább átkot hoz Nigériának. A mindent átszövő korrupció egyes adatok szerint a GDP 70 százalékát, vagyis mintegy 140 milliárd dollárt emészt fel évente. Ezt a helyzetet használják ki a Boko Haram gyilkosai, akik vallási köntösbe bújva ölik a keresztényeket, de valójában az ellenőrzésük alatt álló olajmezőkre fáj a foguk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.