Külföldi túszokat ejtettek Algériában

Az al-Kaida szélsőségesei két emberrel végeztek, amikor rajtaütöttek a kelet-algériai In Amenas gázmezőn. Az akció összefügg a Maliban éppen zajló francia katonai beavatkozással: a nagyhatalmakat a túszokkal zsarolják.

Egy ember meghalt, többet pedig elraboltak, amikor az al-Kaida észak-afrikai ága, az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) rajtaütést hajtott végre a kelet-algériai In Amenas mező kitermelő egysége ellen. Amíg az első hírek arról szóltak, hogy a szélsőségesek egy francia állampolgárt öltek meg, két másik embert megsebesítettek, és túszul ejtettek öt japán, egy ír és egy francia állampolgárt, később kiderült, hogy az egyik halálos áldozat brit állampolgár, és a támadóknak 41 túszuk van, köztük britekkel, amerikaiakkal, norvégokkal és japánokkal is.

In Amenas 1300 kilométerre délre fekszik az algériai fővárostól, Algírtól, a líbiai határ közelében. A várostól 30 kilométerre lévő mezőn a brit energiaóriás, a British Petroleum a norvég Statoillal és az algériai állami gáz- és olajipari vállalattal, a Sonatrachhal közösen termel ki gázt. A Statoil fentieknek némiképp ellentmondó bejelentése szerint a rajtaütés pillanatában 17 ember tartózkodott a gázkitermelő létesítmény területén, akik közül 13-an norvégok.

Az algériai biztonsági erők körülzárták a helyszínt, és tárgyalnak a túszejtőkkel, akiknek parancsnoka hírek szerint az a Mohtar Belmohtar, aki hosszú éveken át a Mali északi részét ellenőrző Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) nevű szervezet egyik ismert vezetője volt. Belmohtar tavaly szakított az AQIM-mel, hogy saját csoportot alakítson; szervezete, Észak-Maliból utazott el In Amenasig túszokat ejteni. Párizs kérésének megfelelően Algéria azoknak az országoknak az egyike, amelyek átengedik a légterüket a francia vadászgépeknek Maliban lévő célpontok támadásához. Eddig az akcióig szerte Észak-Afrikában nyolc francia túszról tudtak a hatóságok.

Az In Amenas-i túszejtő akció összefügg a Maliban éppen zajló francia katonai beavatkozással: a szélsőségesek az algériai hadsereg gyűrűjében figyelmeztettek, hogy ha Franciaország nem vet véget a beavatkozásnak, azonnal végeznek a túszokkal, akiket megölnek akkor is, ha az algériai egységek rohamot indítanának a kiszabadításukrra. A követeléseikről szóló listát az iszlamisták már átadták az algériai hatóságoknak. Szóvivőjük közölte azt is, hogy összesen 41 túszuk van, közöttük hét amerikai, illetve két-két brit, francia és japán állampolgárral. Az algériai hírügynökség, az APS ehhez képest hatósági forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy mintegy 20 túsz lehet a szélsőségesek fogságában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.