'Külföldi erők nem veszélyeztethetik Dél-Amerika békéjét'

A Dél-amerikai Nemzetek Uniójának (Unasur) csúcstalálkozóján hozott záróközlemény szerint a térségben jelenlévő régión kívüli katonai erő nem veszélyeztetheti a dél-amerikai országok szuverenitását és integritását, következésképpen a régió békéjét sem.

Az Unasurba tömörült 12 ország államfői pénteken az argentínai Bariloche városában tartottak rendkívüli tanácskozást, amelyet azért hívtak össze, hogy megvitassák az Egyesült Államok és Kolumbia katonai együttműködésének kibővítését.

Washington és Bogotá a múlt hónapban elvi megállapodást kötött arról, hogy az amerikai haderő hét kolumbiai támaszpontot használhat a dél-amerikai országban zajló kábítószer-kereskedelem és a gerillaszervezetek elleni küzdelem támogatására.

A dél-amerikai országok többsége viszont attól tart, hogy a kétoldalú megállapodást Washington ürügyként szándékszik felhasználni katonai jelenlétének a megerősítésére a térségben.

A csúcsértekezleten parázs viták alakultak ki, és Alvaro Uribe kolumbiai elnök igyekezett elhárítani a Washingtonnal kötött megállapodást ért vádakat, mondván, hogy az Egyesült Államok volt az egyetlen ország, amely válaszolt a drogcsempészek és a terroristák elleni harcban megvalósítandó együttműködést szorgalmazó kolumbiai felhívásra. Semmilyen politikai szándék nem húzódik meg a háttérben - fogalmazott Uribe.

Az Egyesült Államok-ellenességéről közismert Hugo Chávez venezuelai államfő viszont úgy vélte: az amerikai védelmi minisztérium stratégiai tervezői az amerikai haderő előretolt támaszpontjaiként veszik számításba a szóban forgó kolumbiai bázisokat, amelyeken keresztül az amerikai hadvezetés csapatokat dobhat át Dél-Amerikába, ha azt szükségesnek tartja.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök arra kérte Bogotát, hogy adjon egyértelmű garanciát arra: az amerikai katonák kizárólag Kolumbia területén folytathatnak műveleteket.

Rafael Correa ecuadori elnök azt javasolta: kérjék Barack Obama amerikai elnököt arra, hogy megtárgyalhassák vele a támaszpontügyet. Az indítványt a brazil és az argentin küldöttség támogatta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.