Kulcsjelentőségű olajvezetéket robbantottak fel Szíriában

A detonáció után két órával még mindig hatalmas füstoszlop kanyargott az ország kulcsjelentőségű olajfinomítóját ellátó vezeték felett. A rezsim és ellenzéke egymásra mutogat.

Kulcsjelentőségű üzemanyag-utánpótlási vonalat ért támadás szerdán Szíriában, amikor felrobbant az ellenzéki megmozdulások központja, Homsz olajfinomító üzemét ellátó vezeték – jelentették be Szíriában ellenzéki aktivisták és szemtanúk, a hadsereg légitámadását téve felelőssé a detonációért. A kormányzati erők által február eleje óta ostromlott szunnita negyed, Bab Amro felett még az akció után két órával is három hatalmas füstoszlop emelkedett.

Bár a SANA állami hírügynökség szerint „felfegyverzett terroristák” hajtották végre az olajvezeték elleni akciót, Hádi Abdalláh, a Homsz Forradalmi Tanácsa elnevezésű ellenállási szervezet egyik tagja azt mondta, hogy a hadsereg két harci repülőgépe támadta a homszi olajvezetéket Bab Amro külterületén. Szíriában egyre többször ér támadás olajvezetékeket, az akciók után pedig Bassár el-Aszad elnök rezsimje és az ellenzék egymásra mutogat.

Ami az ország olajellátását illeti, kulcsjelentőségű vezeték volt a szerdai támadás célpontja. Szíriának két finomítója van, és a homszi az, amelyik a főváros, Damaszkusz és az ország déli része utánpótlásáért felel.

Ellenzéki aktivisták ezzel párhuzamosan arról tettek bejelentést, hogy a kormányerők Homsz több mint egy hete tartó ostroma után ma Hama ellen indítottak offenzívát. A több negyedre kiterjedő rakéta- gépfegyver- és ágyútűzben sokan megsebesültek, és minden távkommunikációs lehetőségtől is elvágták a várost. Valamivel később támadás indult Damaszkuszban is, ahol a Bassár el-Aszad testvére, Maher irányítása alatt álló Köztársasági Gárda egységei megszálltak egy elővárost, Barzehet, és házról házra kutatnak ellenzékiek és a dezertőrökből alakult Szabad Szíriai Hadsereg katonái után.

A Hama ellen indított akcióról az állami média csak szűkszavúan számolt be, a híradásokból csak annyi derül ki, hogy a hatóságok jelentős mennyiségű fegyvert foglaltak le. Ez a város volt a helyszíne a jelenlegi elnök apja, Hafez el-Aszad egyik véres mészárlásának is: 1982-ben tízezer embert gyilkoltak le itt.

Ezzel párhuzamosan a damaszkuszi kormány február 26-ra népszavazást hirdetett Szíria új alkotmányáról. Ebben az ellenzéki követeléseknek megfelelően már nem szerepel az, hogy „az állam és a társadalom vezetője” kizárólagosan a hatalmon lévő Baath párt lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.