Kulcsjelentőségű államot foglalt el a dél-szudáni ellenzék

Riek Machar volt alelnök szerint a hozzá lojális erőknek a helyi olajtermelés központját, Unity államot sikerült kézre keríteniük.

Ellenőrzésük alá vonták Dél-Szudán egyik kulcsjelentőségű szövetségi államát az ellenzéki lázadók erői – jelentette e a BBC. Bár független forrásból a hírt megerősíteni egyelőre nem lehet, a brit közszolgálati csatornának Riek Machar volt alelnök beszélt arról, hogy az olajtermelés központja, Unity állam ellenzéki kézre került. Unity a dél-szudáni gazdaság 98 százalékát kitevő olajtermelés helyi központja. Több nagy mező, a Block 5A és a Unity is itt van; az utóbbi a becslések szerint 150 millió hordó olajat rejt.

Dél-Szudánban egy hete lángolt fel az erőszak, amikor a kormányzó Szudáni Népi Felszabadítási Mozgalom (SPLM) egyik fővárosi, dzsúbai gyűlésen tüzet nyitottak az elnöki gárda katonái. A harcok ezután a hadsereg egymással rivalizáló egységei között a barakkokra és futótűzként az ország más vidékeire terjedtek tovább, a két vezető törzs, a dinka és a nuer milíciáit állítva szembe egymással. Dél-Szudán második legnagyobb törzsének számító dinkákat – akikhez Salva Kiir elnök is tartozik – a nuerek – Machar törzse – a hatalom kisajátításával vádolják. Kiir bejelentése szerint a kormánykatonáknak vasárnap Machar puccskísérletét sikerült meghiúsítaniuk, de a volt alelnök szerint ez hazugság, Kiir csak azért beszél puccsról, mert egyeduralkodó szeretne lenni a kormánypártban. Machar az SPLM szakadár frakcióját vezeti. Júliusban Kiir az egész kormánnyal együtt őt is menesztette.

Az erőszak egy hete alatt a dél-szudáni harcokban eddig több mint 500 ember halt meg. Az ellenzéki erők Akobóban lerohantak egy ENSZ-tábort is, ahol két indiai békefenntartóval végeztek, Jonglei állam fővárosában, Borban pedig négy amerikai katona sebesült meg, amikor rálőttek a repülőgépükre. Az ellenzéki irányítás alatt álló városban Machar katonái három amerikai repülőgépet is célba vettek, valószínűleg abban a hitben, hogy ugandai repülőgépekről van szó. Észrevenni a repülőgépeket nem nehéz, mert most az amerikaiak és az ugandaiak is gőzerővel evakuálnak Borból, amelynek a visszafoglalására nemrég ostromot indítottak a kormányerők. Annak ellenére, hogy Bort a hadsereg helikopterekkel támogatott szárazföldi egységekkel támadja, Kieran Dwyer, az ENSZ dél-szudáni missziója, az UNMISS-nek a szóvivője szerint a városba hatalmas tömeg menekül be a vidéken dúló harcok elől.

A bori offenzívától függetlenül Kiir egyébként hajlandó a politikai rendezésre, amelynek érdekében az elnök már afrikai közvetítőkkel is találkozott. Tárgyalásokra szólított fel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, Barack Obama amerikai elnök elnök eközben figyelmeztetett, hogy bármiféle puccs vagy puccskísérlet a nyugati támogatás végét jelenti a világ egyik legszegényebb országa számára.

Riek egyébként azután beszélt Unity ellenőrzéséről a BBC-nek, hogy az állam fővárosában, Bentiuban egy tábornok, James Koang a rádióban bejelentette, a terület az ő fennhatósága alatt áll. Koang a héten állt át az ellenzékhez, de dzsúbai kormány szerint ez személyes döntés volt, a tábornok katonákat nem vitt magával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.