Kulcsfontosságú légibázist támadtak a szír felkelők

A felkelők összehangolt támadást indítottak egy kulcsfontosságú légibázisért az ország északi részén. Aleppót egyre inkább elszigetelik a lázadók, akik az ENSZ szerint a kormánypárti katonák tömeges kivégzésével háborús bűnöket követnek el.

A taftanazi légibázis elleni támadással a Bassár al-Aszad szír elnök ellen lázadók célja az, hogy irányításuk alá vonják a Damaszkusz és Aleppo között lévő stratégiailag kiemelt jelentőségű zónát. Az internetre felkerült videó szerint a felkelők hajnalban indították az akciót, az öt egység rakéta- és aknavetőkkel támadta a bázist. A BBC bejrúti tudósítója szerint ez alkalommal a lázadók nemcsak megrohamozták a létesítményt, hanem határozott céljuk volt, hogy el is foglalják azt. A szír rezsim az utóbbi időben egyre többször vetette be a légierőt, a lázadóknak azonban nincsenek légvédelmi eszközeik, hogy vissza tudják verni a hasonló támadásokat.

Aleppóban és környékén folytatódtak az összecsapások, a várost egyre inkább elzárják a felkelők
Smoke rises out a damaged building hit by pro-government forces as clashes continue with the Free Syrian Army, near the Old Town of Aleppo, November 2, 2012. REUTERS/Asmaa Waguih (SYRIA - Tags: CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)

A videó szerint a felkelők között vannak a Szabad Szír Hadsereg és a radikális iszlamista al-Nusra Front brigádjai is. A légibázis elleni támadást a felkelők egy nappal azután követték el, hogy Sarakebnél kivégeztek közel harminc kormánypárti katonát. Az al-Nusra Frontot összefüggésbe hozták a mészárlással, amelyet a nemzetközi közösség ugyanúgy elítélt, mint a börtönökben elkövetett kivégzéseket. Az ENSZ szerint a kivégzésről készült videó bizonyítékként szolgálhat arra, hogy a felkelők háborús bűntetteket követnek el. A felvétel szerint a lázadók az elfogott katonákat a földre fektették, ütlegelték és agyonlőtték őket. Sarakeb és az Aleppóba vezető főbb útvonalak elfoglalásával egyébként a felkelőknek még inkább sikerült elszigetelniük Szíria kereskedelmi központját.

A felkelők egyre nagyobb brutalitása fejfájást okozhat az ellenzéki csoportoknak is, akik ezen a hétvégén találkoznak Katarban. Az Egyesült Államok abban bízik, hogy a találkozó során sikerül egyesíteni az ellenzéki erőket, és véget lehet vetni a tavaly március óta több mint harmincezer áldozatot követelő felkelésnek. A törésvonalak nemcsak a Szíriában harcoló iszlamista és szekuláris csoportok között húzódnak, hanem a Szíriában lévő és a külföldön működő ellenzéki szervezetek között is. Az ellenzékiek legutóbbi júliusi kairói találkozója felemás eredménnyel végződött: ugyan abban megegyeztek, hogy Aszadnak mennie kell, nem tudtak azonban létrehozni egy olyan bizottságot, amely egységesen tudná irányítani a szír elnökkel szemben álló csoportok tevékenységét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.