Kulcsfontosságú információk lehetnek Hitler bizalmasának naplójában

Nyilvánosság elé álltak tegnap Alfred Rosenberg 400 oldalas naplójával. Rosenberg Hitler egyik fő bizalmasa volt, kulcsszerepet játszott több millió zsidó deportálásában és elpusztításában. Naplóját hét évtizede nem találták.

Rosenberget a nürnbergi perben háborús bűnök vádjával halálra ítélték, és 1946-ban felakasztották. A náci gépezet működésére új fényt vető napló ekkor még megvolt, a per után azonban nyoma veszett. A birodalom külügyeivel is foglalkozó náci főideológus feljegyzései után indított hetvenévnyi hajsza idén áprilisban ért véget, amikor is a naplót megtalálták egy egyetemi tanár, Herbert Richardson lewistoni lakásán.

Minden valószínűség szerint az egyik ügyész, Robert Kempner csempészte a naplót az Egyesült Államokba a per után. Kempner az 1930-as években szökött a nácik elől az USA-ba, és csupán a nürnbergi perek miatt tért vissza Németországba. Az ő nevéhez fűződik „a zsidókérdés végső megoldásának” megtervezésére tartott 1942-es wannsee-i konferencia jegyzőkönyvének felderítése. Kempner emlékirataiban idézett Rosenberg naplójából, majd 1956-ban egy német történész is közölt 1939-es és 1940-es bejegyzéseket.

Kempner 1993-as halála után a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum több dokumentumot is megszerzett, de a napló nem került elő. Henry Mayer, a múzeum vezető kutatója elmesélte, hogy a napló utáni vadászat 1996-ra nyúlik vissza: ekkor kereste meg az intézményt Kempner két titkára a Rosenberg-papírokkal kapcsolatban. A múzeum munkatársai több iratot át is néztek, később azonban észrevették, hogy egy csomó dokumentum eltűnt. Kiderült, hogy a két tikár és egy harmadik férfi vitte el a papírokat. Végül idén találták meg az egyetemi tanár otthonában a naplót egy volt FBI-ügynök segítségével.

A német kézírásos dokumentum szélesebb rálátást kínál a Harmadik Birodalom politikájára és gyakorlatára, illetve kendőzetlen betekintést nyújt egy náci vezető gondolataiba is, mondták tegnap az illetékesek a naplót bemutató sajtótájékoztatón. – Ez a 400 oldal ablakot nyit az emberi történelem egyik legnagyobb gonosztettének sötét szellemére – mondta John Morton, az elveszett kulturális javak ügyében vizsgálódó Bevándorlási és Vámügyi Hivatal igazgatója. Hozzátette: a feljegyzéseknek azért van különös jelentősége, mert az idő előrehaladtával egyre kevesebb holokauszt-túlélő tud arról beszámolni, hogy mi is történt valójában. A napló után 17 évig kutató Mayer szerint „elképesztő új bizonyítékokat” lehet kihámozni a szövegből, amelyek akár a hivatalos történetírásnak is ellentmondhatnak. A napló 1936 tavaszától 1944 teléig tartalmazó bejegyzései új megvilágításba helyezhetik azt is, hogy a keleti régió biztosaként pontosan milyen szerepe volt Rosenbergnek, illetve milyen volt a kapcsolata a többi náci vezetővel.

A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumba kerülő napló angolra fordítása most is tart, de néhány lapot már megmutattak az amerikai újságíróknak. Az egyik 1941-re dátumozott bejegyzésben Rosenberg büszkén arról ír, hogy „az európai történelemben először tíz nemzet képviselője vett részt egy zsidóellenes konferencián azzal a világos programmal, hogy eltüntessék ezt a fajt Európából”. Az 1941-es év végén arról az értesüléséről számol be, hogy Sztálin parancsba adta 400 ezer volgai német Szibériába hurcolását, gyakorlatilag meggyilkolását. Rosenberg leírja, azt javasolta, üzenjék meg, hogyha a mészárlás megtörténik, akkor Németország megbünteti a közép-európai zsidókat. A Hitler által a műkincsek begyűjtésével is megbízott Rosenberg ír az 1936-os olimpiai játékokról is, és megjegyzi, hogy a britek nagyon mérgesek voltak, amikor „az amerikai négerek megszorongatták a sportolójukat”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.