Kudarcra ítélt FAO-csúcs?

Elégedetlen megnyilatkozások övezték a szerdáig tartó élelmezésbizonsági találkozó nyitónapját: a római autósok a csúcs okozta közlekedési káoszt szidták, a traktorral érkezett termelők a földet sose látott politikusokat, Muammar al-Kadhafi a távol maradt Barack Obamát, a non-profit szervezetek a szerintük semmitmondó FAO-nyilatkozatot.

"Nevetséges: öt pontos kötelezettségvállalás, konkrét összeg nélkül" - panaszolta a világéhezésre a Colosseum kivilágításával emlékeztető Action Aid humanitárius szervezettől Marco De Ponte. "44 milliárd dollár kell évente: fiat panis! Legyen kenyér" - a tavaly kudarcba fulladt FAO-csúcs jelszavát ismételte nyitóbeszédében az éhínség ellen éhségsztrájkoló főigazgató Jacques Diouf. "Ma is 17 ezer gyerek hal éhen" - tette hozzá az ENSZ főtitkár Ban Ki Mun. "A válságot okozó bankoknak adott pénz fele elég lenne az éhezés felszámolására" - jegyezte meg Ignacio Lula de Silva brazil elnök.

A mesterlövészek övezte FAO székházban hétfőn felszólat Egyiptom, Líbia és az Európai Bizottság elnöke is. Távol maradt viszont az USA és Kína: Barack Obama inkább Pekingbe utazott. A júliusban 20 milliárd dollárt ígért G8-kat képviselte az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi, aki erre hivatkozva nem jelent meg a milánói bíróságon ellene megindult tárgyaláson. Ehelyett az Afrikai Uniót elnöklő Kadhafit ölelte, aki most az egyszer beduin sátor nélkül érkezett. Beszédében a kontinenseket kizsákmányoló nagyhatalmak távolmaradását a politikai akarat hiányának nevezte, és elmondta, a sivatagosodás immár a Nílus deltáját fenyegeti.

Sem a FAO folyosóin, sem a Rómába traktorokkal érkezett nápolyi termelők nem hisznek a fordulatban: egyedül a zárónyilatkozat hisz még a milléneumi célkitűzésben, 2015-ig az éhezők felére csökkentésében. Máskülönben a számuk 2050-re 9 milliárdra nőne. XVI. Benedek pápa feltette a költői kérdést, hogy mi okozza az éhezést, amikor a föld mindenkinek megteremti a szükségest. "Aki élelmiszer bőséggel bír, adjon a rászorulóknak; ne törődjünk bele, hogy az éhezés a gyenge országok gazdasági-társadalmi bélyege legyen!" - hangsúlyozta.

"Az éhezők 80 százaléka agrárterületen él, ám a FAO nem őket, hanem a multikat szolgálja!" - harsogták a Via Campesina gazdamozgalom kukoricának beöltözött tagjai, akik a FAO székházánál színelőadást tartottak a dél-amerikai termelők és az észak-amerikai cégek harcáról.

A csúcson villámlátogatást tett Bajnai Gordon, aki a program csúszása miatt nem szólalt fel a találkozón, de az írásban átadott beszéde hangsúlyozta, hogy hazánkban jelenleg 40 fejlődő és kevésbé fejlett ország diákja tanul agráregyetemeken, a következő 2-3 évben további hatvanan jöhetnek. Újságíróknak elmondta, kétoldalú találkozóin "biztató tárgyalásokat" folytatatott arról, hogy a közeljövőben további funkciókat telepíthetnek át a budapesti FAO-iródába.

Berlusconi-Bajnai találkozó

A FAO-csúcstalálkozó alkalmával mintegy fél órás megbeszélést folytatott Bajnai Gordon magyar- és Silvio Berlusconi olasz kormányfő Rómában. Utána Bajnai újságíróknak elmondta: aláírás előtti állapotban van egy külügyminiszteri szintű stratégiai együttműködési megállapodás, amely rögzíti, hogy egyeztet a két ország az energiaipari, gazdasági és uniós politikai ügyekben. Az ad hoc jellegű kormányfői találkozón szóba kerültek a tagállamok uniós biztosai portfólióinak kérdésköre is.

 

XVI Benedek pápa hallgatja a FAO főigazgatójának, a szenegáli Jacques Diouf beszédét 2009. november 16-án, Rómában
Pope Benedict XVI listens to an introduction by U.N. Food and Agriculture Organisation (FAO) Director-General Jacques Diouf (R) during the FAO food security summit in Rome November 16, 2009. The United Nations opened its world food summit on Monday by saying that a climate change deal in Copenhagen next month is crucial to fighting global hunger as rising temperatures threaten farm output in poor countries. Government leaders and officials met in Rome for a three-day U.N. summit on how to help developing countries to feed themselves, but anti-poverty campaigners were already writing off the event as a missed opportunity. REUTERS/Ettore Ferrari/Pool (ITALY POLITICS AGRICULTURE SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.