Obama: sikerült az áttörés Koppenhágában

Sikerült áttörést elérni a koppenhágai ENSZ klímakonferencián - jelentette be az amerikai elnök pénteken késő este.

Barack Obama a kínai és az indiai miniszterelnökkel, valamint Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság elnökével folytatott ötoldalú megbeszéléseit követően hangsúlyozta: nehéz lesz, és hosszú ideig eltart még, mire jogilag kötelező érvényű klímavédelmi szerződés formálódik a dán fővárosban elért eredmények alapján.

 

Obama kijelentette: a világ nemzeteinek határozottabb lépéseket kell tenniük az általános felmelegedés megfékezése érdekében, elsőként pedig meg kell teremteni a bizalmat az iparosodott országok és a fejlődő államok között.

Megegyezésre jutott az Egyesült Államok és a fejlődő országok Kína, India, Brazília és Dél-afrikai Köztársaság alkotta vezető csoportja a koppenhágai klímakonferencián - jelentette be pénteken késő este egy amerikai kormánytisztviselő.

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint olyan klímavédelmi megállapodást sikerült kidolgozni Barack Obama elnök és a fejlődő országok vezetőinek tárgyalásán, amely "történelmi előrelépést" jelent az általános felmelegedés elleni harcban.

Az egyezség részletei egyelőre nem ismertek. Hírügynökségi jelentések szerint a kínai klímavédelmi programok külső ellenőrzésének kérdésében juthattak kompromisszumra a felek.

Pénteke este az ENSZ arra kérte a világ Koppenhágában összegyűlt vezetőit, hogy folytassák az egyeztetéseket péntek éjszaka is, mivel a klímavédelmi tárgyalásokon továbbra sem sikerült áttörést elérni. A világszervezet főtitkárának kérését az Európai Unió környezetvédelmi biztosa, Stavros Dimas közölte újságírókkal pénteken délután. Az EU-biztos elmondta: bízik abban, hogy sikerül végül megállapodást elérni a klímacsúcson, amely az eredeti tervek szerint pénteken ér véget. Marie Okabe, az ENSZ szóvivője azonban nem sokkal később cáfolta a hírt, hogy éjszakázásra kérte volna fel a vezetőket.

A globális felmelegedés mértékét 2 Celsius fokon belül kell tartani

Az egész éjjel folyó intenzív tárgyalások ellenére sem sikerült megegyezésre jutni a tárgyalóknak Koppenhágában a kibocsátás-csökkentési vállalások mértékéről és időzítéséről.

Az éjjel elfogadott megállapodás-tervezet annyit ugyanakkor rögzít, hogy a globális felmelegedés mértékét 2 Celsius fokon belül kell tartani, és a fejlődő országok klímaváltozás elleni erőfeszítéseit a gazdag országok legalább évi 100 milliárd dollárral támogatják majd hosszú távon - értesült a Reuters. A kiszivárgott információk alapján a 100 milliárd dolláron felül a legszegényebb országok további 30 milliárd dolláros támogatáshoz jutnának.

"A helyzet kétségbeejtő" - mondta egy vezető indiai delegált pénteken kora reggel, miután a tárgyalók egész éjjel arról a szövegről egyeztettek, mely a konferenciát záró politikai jellegű dokumentum alapjául szolgálhat. "Még arról sincs megegyezés, hogyan nevezzük a szöveget: deklarációnak, nyilatkozatnak, vagy hogyan. Ők (a fejlett országok) azt akarják, hogy egy politikailag kötelező erejű dokumentum szülessen, de ezt mi ellenezzük" - tette hozzá az indiai tárgyaló.

Egy német delegált pedig így jellemezte a tárgyalások állását: "Nem értünk el eredményt semmiben. Csak tervezeteink vannak. Nagyon, nagyon nehéz a helyzet. Az idő kezd elfogyni."

A feleknek tehát a fejlett és fejlődő országok közötti ellentét miatt egyelőre nem sikerült elfogadniuk egy olyan tervezetet, amelyet a vezetők elé terjeszthetnének - összegezte a helyzetet Andreas Carlgren svéd környezetvédelmi miniszter, aki szerint az egyezség tető alá hozása így a vezetőkre marad.

Fárasztó vita után. Egy résztvevő a klímacsúcsnak otthont adó koppenhágai Bella Centerben
Delegates sleep in the Bella Center as negotiators worked through the night to form a draft text at the UN Climate Change Conference 2009 in Copenhagen December 18, 2009. REUTERS/Bob Strong (DENMARK - Tags: ENVIRONMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.