Kudarcba fulladt a Kony elleni plakátkampány

A KONY 2012 kampány támogatóinak április 20-án este kellett volna plakátba borítaniuk a városokat világszerte. Az akció nem volt sikeres, a kampányt egyre többen kritizálják, Ugandában is.

Sokan legelőször az Invisible Children nevű szervezet félórás videójából szereztek tudomást Joseph Konyról, az ugandai vezérről, aki gyerekeket rabol, arra kényszeríti őket, hogy harcoljanak a hadseregében, a lányokat pedig megerőszakolja. A kampány rendkívül gyorsan népszerű lett, pár nap alatt több mint százmillióan nézték meg a kisfilmet.

A kampány részeként az Invisible Children április 20-ára nagyszabású akciót tervezett. A „Cover the Night” célja az volt, hogy pénteken világszerte, de főleg az USA-ban mindenhol megjelenjen a Konyt ábrázoló plakát, az emberek pedig konys pólót viseljenek. A kampánnyal azt akarták elérni, hogy az országok katonai segítséget is nyújtsanak az Úr Ellenállási Hadseregének (LRA) leveréséhez. Úgy tűnik azonban, hogy a kezdeményezés megbukott. Az aktivistáknak ugyanis saját maguknak kellett volna megszervezniük az akciót a környezetükben, ez azonban nem történt meg, a Facebook-oldalakat csak pár százan lájkolták, akik közül kevesen mentek el este. Ahol úgy tűnt, hogy több ezer támogató van a Facebookon, a valóságban ez pár tíz embert jelentett: Ausztráliában például több mint 18 ezren jelezték vissza, hogy részt vesznek az eseményen Sidneyben, az utcán azonban csak 25-en plakátoltak.

Mindeközben a szervezetet és kampányát egyre többen kritizálják az ugandai áldozatok közül is. – Az Invisible Children kampánya bántó, támadó. Akik Kony kezei között sínylődtek, azok nem akarják híressé tenni őt. Csak újra akarják kezdeni az életüket – mondta Victor Ochen, a Kony hadseregének áldozatul esett fiatalok megsegítésével foglalkozó szervezet, az Ayinet vezetője. Ochen szerint az Invisible Children többet foglalkozik a videóival, mint az áldozatokkal, és azt sem érti, hogy miért éppen április 20-át választották az akció időpontjának. Ez ugyanis az évfordulója az egyik legnagyobb mészárlásnak, amelyet Kony elkövetett. – Mit szólnának hozzá az amerikaiak, ha mi Oszam Bin Ladent ábrázoló pólót hordanánk? – mondta a szervezet vezetője, aki hozzátette, hogy Hitler születésnapja is ezen a napon van, ráadásul a náci diktátor képe is megjelent néhány plakáton. Úgy tűnik, mintha inkább reklámoznák, nem pedig elítélnék ezeket az embereket. Igaz ugyan, hogy a szervezet akciója az USA-ra és Európára korlátozódik, Ugandában semmilyen aktivitásuk nincs, azt azonban Ugandában is tudják, hogy Konyval plakátolják ki a városokat, és népszerűsítik őt.

Ochen azt sem tartja jó ötletnek, hogy az Invisible Children katonai beavatkozást akar. A LRA tagjai ugyanis nagyrészt az ugandaiak elrabolt rokonai, a katonák így rengeteg ártatlan embert ölnének meg. Szerinte az egyetlen, ami segítene, az az amnesztia, a felelősségre vonás és a jóvátétel. Ochen szerint Kony minél jobban fél, annál erőszakosabb lesz. A statisztikák pedig azt mutatják, hogy az elrabolt gyerekek száma nőtt a KONY 2012 kampányvideó megjelenése óta. Az LRA áldozatai szintén kritizálták a kampányt, szerintük túlságosan leegyszerűsítik a térség történelmét és a bonyolult konfliktusokat. Sőt azt is kérték, hogy töröljék a péntek esti akciót, de ezt az Invisible Children visszautasította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.