Kucsma veje is Clinton listáján

A fél világgal lejattolt Bill Clinton alapítványának felfuttatása közben az elmúlt nyolc évben. Soros Györgytől a Bloomberg hírügynökségig, a norvég, szaúdi kormányig és a volt ukrán elnök családjáig több mint kétszázezren fizettek a volt amerikai elnök jótékonysági alapítványának. A neveket Hillary Clinton külügyminisztersége miatt közlik.

Szaúd-Arábia és Norvégia kormánya, az öbölállamok, mágnások és diplomáciai kijáróemberek alkotják a nagy halakat Bill Clinton támogatói listáján. A volt amerikai elnök csütörtökön azt követően hozta nyilvánosságra alapítványa 208 ezer befizetőjének névsorát, hogy Barack Obama munkatársaival megállapodott erről felesége kinevezése kapcsán.

Hillary Clinton külügyminiszteri kinevezése miatt tárták fel Bill Clinton alapítványának támogatóit.
Hillary Clinton külügyminiszteri kinevezése miatt tárták fel Bill Clinton alapítványának támogatóit.

A törvény nem kötelezte erre, az önkéntes adatközlést a The New York Times is szerkesztőségi cikkben sürgette. A megválasztott elnök az érdekkonfliktusok kiküszöbölését tarja szem előtt, és eddig nem volt világos: a Fehér Ház legutóbbi demokrata lakójának támogatói megterhelik-e ilyen szempontból a volt First Lady és leendő külügyminiszter, Hillary Clinton megbízatását.

Az 1997 óta bővült igen hosszú listán szereplők csaknem 90 százaléka legfeljebb 250 dolláros adományt tett; a felajánlások mediánértéke 45 dollár. A nagyobb szereplők között ott van Szaúd-Arábia (10 és 25 millió dollár közötti felajánlással) és Norvégia (5-10 millió dollár között) kormánya, valamint az öbölállamok (egyenként 1-5 millió dollár). Az összegeket értéktartományokra felosztva, nem pontosan adják meg.

A cégek, szervezetek közül a Pfizer gyógyszergyár, a Goldman Sachs bankház és a Verizon távközlési óriás mellett a Bloomberg hírügynökség is befizetetett - noha utóbbi alapítója, Michael Bloomberg jelenlegi New York-i polgármester republikánus politikus. A Soros Alapítvány 500 ezer és egymillió dollár között juttatott.

A nagyobb magánadományozók között magyar név is szerepel: Ari Banyasz (akiről közelebbit nem sikerült megtudnunk). A kínosabbja is az egyéni támogatók között található. Így Viktor Pincsuk kétes hírnevű ukrán, illetve Andrej Agapov orosz üzletember; előbbi Leonyid Kucsma volt ukrán elnök veje.

Jól ismert név Denise Riché, akinek volt férjét, az adóelkerülő Marc Rich-et Clinton - bírálatokat kiváltva - elnöksége utolsó óráiban részesítette amnesztiában. (Obama leendő igazságügyminiszterével, Eric Holderrel szemben is felmerült ezzel kapcsolatban kritika; ő 2001 legelején miniszterhelyettesként a tárca ügyvezető gazdája volt.) Egy-, és ötmillió dollár között adott, és potenciális érdekkonfliktust jelent Amar Singh, az indiai kormány egyik diplomáciai kijáróembere is. Az ősszel sikerrel lobbizott a Kongresszusnál országa polgári célú atomkedvezménye ügyében. A "celeblistát" Bill Gates vezeti.

A Clinton Alapítvány honlapján szereplő információk szerint a jótékonysági szervezet a többi között 1,4 millió HIV-pozitív, AIDS-vírussal élő ember túlésését segíti, a negyven legnagyobb városban hozzájárul a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, és csaknem háromezer iskolában népszerűsíti az egészségesebb életmódot.

A szintén az exelnök nevéhez fűződő Clinton Globális Kezdeményezés, ugyancsak a Barack Obamával kötött megállapodás értelmében, nem tart éves közgyűléseket az Egyesült Államok területén kívül, illetve a jövőben nem fogadja el külföldi kormányok támogatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.