Kubis: Dunaszerdahelyből a magyarok csináltak politikai ügyet

Nem a pozsonyi diplomácia kudarca Szlovákia Magyarországhoz fűződő kapcsolatainak romlása – állította Ján Kubis távozó külügyminiszter. Ugyanakkor szerinte a magyar fél okozott problémát azzal, hogy a dunaszerdahelyi eseményeket politikai síkra terelte.

Ján Kubis  távozó szlovák külügyminiszter azt állítja, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok romlása még  az előző, Mikulás Dzurinda vezette pozsonyi kormány idején kezdődött  el. Szerinte nem diplomáciai kudarc a kapcsolatok megromlása. "A diplomácia ezen a téren csak segíthet, nem okozhat rosszabbodást, ha nem csinálják ügyetlenül" - jelentette ki a  szlovák diplomácia vezetője abban az interjúban, amelyet pénteken  hozott nyilvánosságra a pozsonyi SITA hírügynökség.

A miniszter megerősítette: Szlovákia álláspontja a  dunaszerdahelyi labdarúgó mérkőzésen történt rendőri fellépéssel  kapcsolatban változatlan. Az ügyben Magyarország az Európa Tanácshoz  fordult. Kubis úgy véli: az Európa Tanács illetékes bizottsága semmi  olyan következtetésre nem jut majd, amely árthatna Szlovákiának.

"Nem gondolom, hogy gyenge a pozíciónk, és azt sem gondolom,  hogy valami olyasmit kellene várnunk, ami jelentős mértékben  változtatna a helyzetünkön. Dunaszerdahellyel kapcsolatban ez biztos  nem változtatja meg álláspontunkat" – mutatott rá Kubis.

Ugyanakkor kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől,  amelyben a hírügynökség azt firtatta, hogy Szlovákia miért nem adja  át Magyarországnak azt a videofelvételt, amely a szlovák rendőrség  szerint a beavatkozás szükségességét bizonyítaná. Ezt a pozsonyi  illetékesek korábban nyilvánosan megígérték.

"Itt egyáltalán nem a felvételről van szó" – hangsúlyozta Kubis.  Szerinte az egész problémát a magyar fél okozta azzal, hogy a  futballszurkolók elleni beavatkozást politikai síkra terelte.

"Az egész magyar politikai színtér a kezdetektől fogva nem úgy  állt hozzá a kérdéshez, hogy rendbontók elleni fellépésről van szó,  hanem hogy verik a magyarokat. Az ilyen címkét már nem lehet  visszavonni" - fejtette ki véleményét a szlovák külügyminiszter, aki  a közeljövőben távozik posztjáról és Genfben az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának végrehajtó titkára lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.